Velika Britanija neće zahtijevati dogovor o Brexitu koji će ju ostaviti “napola unutar, napola izvan” Europske unije, objavit će britanska premijerka Theresa May u utorak u govoru u kojem će odrediti svoje prioritete u pregovorima o izlasku Britanije i izraziti spremnost o napuštanju jedinstvenog tržišta, prenosi agencija Reuters.

Britanska valuta funta, koja je pala na najniže razine u tri desetljeća u odnosu na američki dolar, u utorak se blago oporavila uoči govora premijerke koji će se održati u 11:45 po londonskom vremenu. Tržište dionica i dalje slabi jer se investitori boje da će May iznijeti svoj plan za “tvrdi Brexit”.

“Tražimo novo i ravnopravno partnerstvo između neovisne, suverene i globalne Britanije i naših prijatelja i saveznika u Europskoj uniji”, reći će May stranim diplomatima i svojoj skupini koja će predvoditi pregovore o Brexitu.

“Ne želimo djelomično ili suradničko članstvo u EU-u ili bilo kakav dogovor koji nas ostavlja napola unutar, a napola izvan nje. Ne želimo model kojeg već imaju neke druge države. Ne želimo zadržati djeliće članstva na našem putu prema van”, navodi se u nacrtu govora u posjedu Reutersa.

Odluka Britanaca da napuste EU otvorila je velik broj pitanja o imigraciji i budućim pravima mnogih državljana EU-a koji već žive u Velikoj Britaniji, kao i sumnje o tome hoće li izvoznici zadržati pristup bez tarifa europskim tržištima i hoće li britanske banke i dalje moći pružati usluge klijentima s kontinenta.

Dvanaest ciljeva premijerke uključivat će napuštanje povlaštenog pristupa jedinstvenom tržištu od 500 milijuna potrošača, te napuštanje Europskog suda pravde u zamjenu za punu kontrolu nad britanskim granicama, prenosi nekoliko novina.

Isječci govora premijerke ne daju eksplicitne detalje o budućem trgovinskom odnosu kojeg ona želi s EU-om, no britanske novine koje su većinom podržavale Brexit prenose kako će njezin plan razveseliti one koji su podržavali izlazak.

Vladu Therese May napadaju investitori, gospodarstvenici i zastupnici jer zasad nije otkrila mnogo toga o tome što će zatražiti u pregovorima o izlasku.

Razgovori o Brexitu, za koje se očekuje da će biti jedni od najkompliciranijih pregovora u europskoj povijesti nakon Drugog svjetskog rata, mogli bi odlučiti i o budućnosti njezine vlasti, o budućnosti Velike Britanije, ali i same Europske unije.

Govor premijerke dolazi u vijeme kad Sjevernu Irsku, dio Ujedinjenog Kraljevstva koji je najizloženiji Brexitu zbog svoje kopnene granice s Irskom, očekuje dugačak period političke paralize zbog kolapsa vlasti.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako će se Brexit pokazati odličnim potezom, te da bi ostale države EU-a trebale pratiti britanski put. Obećao je da će s Britanijom brzo potpisati bilateralni trgovački sporazum.

Komentiraj