EPA/THE OCEAN CLEANUP HANDOUT

MAY “Britanija planira zabraniti plastične slamke i štapiće za uši”

Britanska premijerka Theresa May najavila je da Britanija planira zabraniti prodaju plastičnih slamki, plastičnih žličica i plastičnih štapića za higijenu ušiju te je pozvala ostale čelnike Commonwealtha da joj se pridruže u “borbi protiv zagađenja okoliša plastikom”.

Britanski plan dio je šire strategije čiji je cilj smanjiti zagađenje okoliša. U skladu s prijedlogom ministri će o njemu razgovarati s predstavnicima poslovnog svijeta te će im dati dovoljno vremena da se prilagode novim pravilima, kazano je na summitu zemalja članica Commonwealtha u Londonu.

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da se u Velikoj Britaniji svake godine baci oko 8,5 milijarda plastičnih slamki.

May je kazala kako vlada nudi financiranje istraživanja i pomoć u vrijednosti od oko 61,4 milijuna funta kako bi se “zemljama diljem Commonwealtha pomoglo da spriječe bacanje štetnoga plastičnog otpada u oceane”.

“Britanska vlada najviše je odmakla u istraživanjima o štetnosti plastičnog otpada, a britanska javnost pokazala se vrlo kooperativnom zbog čega danas možemo nastaviti s provedbom ambicioznih planova i smanjiti nastanak smeća što ga čine plastične slamke, žličice za pića i štapići za uši od plastike”, rekla je May.

Član parlamenta i tajnik za očuvanje okoliša Michael Gove kazao je da “brojni britanski trgovci, pubovi, tvrtke već surađuju na zaštiti okoliša za iduće generacije”.

Godišnje u oceanima završi više od 150 milijuna tona plastičnog smeća, a posljedica je ugibanje oko milijun ptica i 100.000 morskih sisavaca.

Komentiraj