Maturanti prepisivali esej iz hrvatskog jezika, svi su učenici iste škole

Više od 15 maturanata jedne zagrebačke srednje škole morat će ponovno polagati esej iz hrvatskog jezika A razine, i to zbog prepisivanja, piše u petak Jutarnji list.

Kako navode, tu su informaciju neslužbeno doznali, a u četvrtak su njezinu istinitost potvrdili iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Podsjećaju da se prvi epidemiološki blok ovogodišnjeg ljetnog roka državne mature provodio od 8. do 24. lipnja, a pisali su se obvezni ispiti državne mature (hrvatski i prvi strani jezik, matematika, materinski te klasični jezici).

Esej A razine iz hrvatskog jezika, koji je ove godine prijavilo gotovo 20 tisuća maturanata, pisao se 10. lipnja, a maturanti su za usporedbu dobili ulomke iz romana “Posljednji Stipančići” Vjenceslava Novaka i “Otac Goriot” Honoréa de Balzaca.

Prepisivanje je, doznaje Jutarnji, uočeno kasnije, prilikom ocjenjavanja. “Ispit se tim kandidatima poništava, ali ćemo im omogućiti ponovno pisanje tog ispita u ljetnom roku, uz strogi nadzor osoba iz NCVVO-a”, potvrdila je Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a.

Komentiraj