Mattis vidi mogućnost za pregovore s Pyongyangom tek kad zaustavi nuklearni i program projektila

EPA/ALLISON SHELLEY

Američki ministar obrane Jim Mattis u četvrtak je rekao da bi postojala prilika za razgovore između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država kad bi Pyongyang prestao testirati i razvijati svoje nuklearne i raketne programe.

“Ako bi prestali testirati, razvijati i izvoziti svoje oružje, tada bi postojala prilika za pregovore”, rekao je Mattis novinarima ne letu vojnog zrakoplova.

Iako Washington uzima u obzir sve opcije za rješavanje sjevernokorejske krize, uključujući vojnu intervenciju, ističe kako za to preferira diplomatsko rješenje.

Američki predsjednik Donald Trump je tijekom prošlotjednog posjeta Seulu upozorio Sjevernu Koreju da je spreman iskoristiti cijeli raspon američke vojne snage za zaustavljanje bilo kakvog napada, ali i za stvaranje pritiska na Pyongyang kako bi se “postigao dogovor”.

Trump je razgovore sa Sjevernom Korejom ranije prozvao gubitkom vremena, te nije ponudio neki jasan put za pregovore. Pyongyang je dao do znanja da nije zainteresiran za diplomatski put, barem dok ne razvije projektil s nuklearnom bojnom glavom koji može stići do američkog teritorija.

Posljednji nuklearni test Sjeverne Koreje dogodio se prije gotovo dva mjeseca, no američki dužnosnici ističu kako ne postoje pokazatelji da je ta izolirana država zaustavila svoj razvoj nuklearnog naoružanja.

Mattis je istaknuo kako američka vojska pažljivo proučava zašto u proteklom razvoju nije bilo novih testiranja projektila, no odbio je otkriti koji bi mogli biti mogući razlozi za to.

U Južnoj Koreji postoji zabrinutost da bi bilo kakav potencijalni američki napad na nuklearni i projektilni program Sjeverne Koreje mogao izazvati osvetu Pyongyanga protiv Seula.

Jedan visoki južnokorejski dužnosnik je ranije ovog tjedna naglasio kako Trump “pod bilo kakvim uvjetima” ne smije pokretati vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje bez pristanka vlade u Seulu.

Komentiraj