Mattis traži istragu o ruskoj umješanosti u napadu na američke saveznike u Siriji

EPA/ALLISON SHELLEY

Američki ministar obrane Jim Mattis nije htio optužiti Moskvu za nedavni napad na položaj američkih saveznika u Siriji, ali je upozorio da želi provesti istragu, prenose u nedjelju svjetske agencije.

“Razumijem da ruska vlada sada kaže da su neki njezini plaćenici bili umiješani u taj, još nerazjašnjen napad na Sirijske demokratske snage (…) istočno od crte deeskalacije” s Rusijom, rekao je Mattis u zrakoplovu kojim se vraćao u Washington nakon sedmodnevne turneje po Europi, prenosi agencija France Presse.

Taj je napad očito izveden “bez znanja ruskih časnika s kojima se dogovaramo preko komunikacijskog kanala” u zoni deeskalacije, dodao je.

Agencija Reuters je objavila da je u Siriji poginulo i ranjeno tristotinjak ljudi koji su radili za rusku privatnu vojnu tvrtku povezanu s Kremljem.

Washington je 7. veljače izvijestio da je u zračnim udarima ubio najmanje sto prorežimskih boraca u okolici Deir Ezzora, uzvraćajući na napad na glavni stožer kurdskih i arapskih boraca u Siriji koje podupiru Sjedinjene Države, javlja France Presse.

Kolale su informacije da su među žrtvama bili i ruski plaćenici.

Rusko ministarstvo obrane je priopćilo da u tom sektoru nije imalo svojih vojnika.

No mnogi ruski državljani bore se u Siriji kao plaćenici za račun privatne vojne tvrtke Wagner, navodi više izvora.

“Wagnerova skupina” nije legalna, jer su privatne vojne tvrtke u Rusiji službeno zabranjene. No o prisutnosti te organizacije, koja se borila i na istoku Ukrajine, u Siriji postoje brojni dokumenti.

Pojavila se u jesen 2015., kada je Rusija povela kampanju zračnih udara kao potporu režimu Bašara al Asada, piše na mrežnoj stranici lista Fontanka.ru koji je opširno istraživao o toj organizaciji.

Broj pripadnika “Wagnerove skupine” u Siriji mijenja se ovisno o potrebi i ide od 2.500 u vrijeme najžešćih borba, navodi dnevni list RBK, do tisuću u prosjeku. Njihov je broj smanjen u ljeto 2016.

Komentiraj