FaH

MATTIS: ‘Svaka prijestolnica mora pokazati potporu našoj zajedničkoj obrani’

Sjedinjene Države će poštovati svoje obveze u NATO-u, ali ako njezini saveznici ne žele da Washington smanji svoj angažman u Savezu, moraju povećati svoj udio u troškovima zajedničke obrane, izjavio je u srijedu u Bruxellesu novi američki ministar obrane James Mattis.

“Amerika će poštovati svoje obveze, ali ako vaše države ne žele da Amerika smanji svoj angažman u NATO-u, svaka prijestolnica mora pokazati veću potporu našoj zajedničkoj obrani”, rekao je Mattis na zatvorenom sastanku, prema pripremljenim bilješkama koje su podijeljene novinarima.

“Amerika se ne može brinuti za budućnost vaše djece više nego što se vi brinete”, dodao je Mattis. “Dužan sam vam jasno reći o političkoj realnosti u Sjedinjenim Državama i prenijeti zahtjeve naših građana o ravnopravnom doprinosu”, rekao je američki ministar obrane.
Saveznici su 2014. godine zacrtali cilj da u sljedećih deset godina podignu izdvajanje za obranu na 2 posto BDP-a, a trenutačno samo pet od 28 zemalja članica (Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka, Estonija i Poljska) troše najmanje 2 posto svog BDP-a na obranu. Nakon šest godina uzastopnog smanjivanja obrambenog proračuna, u hrvatskom ovogodišnjem proračunu planirano je povećenja izdvajanja za obranu koje bi trebao iznositi 1,23 posto BDP-a.

Novi američki predsjednik Donald Trump tijekom predizborne kampanje nazvao je NATO zastarjelom organizacijom te se u nekoliko navrata pohvalno izrazio o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, što je izazvalo zabrinutost među europski saveznicama, posebno onim na istoku Europe. Trump je od preuzimanja dužnosti predsjednika ublažio kritike prema NATO-u, ali i dalje inzistira da sve zemlje saveznice više izdvajaju za obranu, kao što to već godinama traže sve američke administracije, bilo demokratske, bilo republikanske.
Ministar Mattis je u srijedu prenio saveznicima čvrstu potporu predsjednika Trumpa NATO-u.
“Sedam desetljeća svijet je gledao kako NATO postaje najuspješniji i najmoćniji vojni savez u modernoj povijesti. NATO će, našom zajedničkom privrženošću ostati onakav kakvim ga je opisao predsjednik Eisenhower: vrijedna, potrebna i konstruktivna snaga”, rekao je Mattis.
Mattis je rekao da je NATO ključan za suprotstavljanje islamskom ekstremizmu i za blokiranje ruskih napora na slabljenju demokracija te za suprotstavljanje sve nametljivijoj Kini.
“Dragi kolege, nakon završetka Hladnog rata imali smo nadu. Ali, 2014. godine probudili smo se u novoj realnosti: Rusija je koristila silu za promjenu granica jednog od svojih suverenih susjeda, a na turskoj granici pojavio se ISIL i uveo nemilosrdni teror”, kaže Mattis, dodajući da su se saveznici unutač prijetnjama s Juga i Istoka propustili prilagoditi modernim prijetnjama i povećati svoju spremnost.

Komentiraj