MATTIS ‘Napetosti između SAD-a i Rusije neće izmaći nadzoru’

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Napetosti između Sjedinjenih Država i Rusije neće “izmaći nadzoru” nakon prošlotjednog američkog napada krstarećim projektilima na sirijsku zračnu bazu, rekao je u utorak američki ministar obrane James Mattis, opisavši napad kao jedinstven odgovor na sirijsku uporabu zabranjenog kemijskog oružja.

Predsjednik Donald Trump je, u svojoj do sada najvećoj vanjskopolitičkoj odluci otkako je u siječnju preuzeo dužnost, naredio udare nakon što je zaključio da je Sirija izvela napad nervnim bojnim otrovom na području koje drže pobunjenici ubivši 87 ljudi, od kojih su mnogi bili djeca.

Rusija čiji savjetnici na terenu pomažu sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu je upozorila kako bi američki udari mogli imati ozbiljne posljedice. Sirija niječe upetljanost u napad.

“Neće izmaknuti nadzoru”, rekao je Mattis novinarima u pentagonu.

“Uvjeren sam da će Rusi djelovati u svom vlastitom najboljem interesu a u njihovom najboljem interesu nema ničega što bi reklo kako žele da ova situacija izmakne nadzoru”.

Mattis opetovano upozorava kako je američka vojna sila spremna ponovno djelovati ako bi Assad upotrijebio kemijsko oružje, rekavši u četvrtak da će Assad “platiti vrlo, vrlo visoku cijenu”.

Istodobno on je priznao kako je Trump odobrio samo jedan napad što znači da američka vojska neće automatski imati ovlasti ponovno napasti ukoliko Washington utvrdi novi slučaj uporabe kemijskog oružja.

Mattis je isto tako nastojao umanjiti zabrinutost zbog eventualne Pentagonove puzajuće misije rekavši kako je američka vojska u Siriji još uvijek usredotočena na borbu protiv Islamske države, a ne da bude uvučena u građanski rat između Assada i njegovih protivnika.

“Ostatak pohoda ostaje isti onakav kakav je bio prije Assadova kršenja”, rekao je Mattis.

Incident je zahladio odnose SAD-a s Moskvom nakon predsjedničke kampanje tijekom koje je Trump često pozivao na savez s Rusijom u borbi protiv militanata Islamske države u Siriji i Iraku.

On je isto tako naveo Trumpovu administraciju da očvrsne stav protiv  Assada nekoliko tjedana nakon što su američki dužnosnici rekli da su zainteresiraniji za to da poraze Islamsku državu nego za zbacivanje Assada s vlasti.

Komentiraj