N1

MATTEOV TATA “Ljudi, ja sedam dana ne znam što je s mojim djetetom”

Smrt 22-godišnjeg Mattea Ružića potresla je Hrvatsku te ponovno otvorila pitanje kvalitete hrvatskog zdravstvengo sustava. S Dubravkom Ružićem, ocem tragično preminulog Mattea, u nedjelju je u Zaprešiću razgovarala je televizija N1.

Kako se nosite sa svime?

“Nikako. Bol, tuga, razočaranje… Nemam riječi.

Još možda nisam svjestan nekih stvari, pod injekcijama sam, pod tabletama sam, ne spavam već sedam dana. Ne jedem, jedem tek toliko da se ne srušim. Mislim, katastrofa. Ne mogu prihvatiti da sedam dana ja čekam nekoga da mi kaže rezultate nečega. Da kažu dijete ti je umro od srčanog udara, od ne znam čega. Možda će mi biti lakše. Meni moje dijete neće nitko vratiti.”

Tjedan dana je prošlo od smrti vašeg sina, jeste li dobili kakve odgovore?

“Ne. Ne.”

Od koga ih očekujete?

“Od onih koji trebaju to napraviti. Ljudi, ja sedam dana ne znam što je s mojim djetetom. Gdje je završilo što se radi, gdje je istraga…Ne znam ama baš ništa. Nitko od nadležnih me nije kontaktirao, izrazio sućut, ama baš ništa.”

Ministar Kujundžić je na konferenciji za medije kazao da je gotovo nemoguće da se tako lako i brzo umre od astme. Je li vaš sin imao drugih bolesti?

“Nije.”

I supruga i vi ste pisali ministru, jeste li dobili odgovor?

“Ne, nismo.”

Ministar kaže da je sve bilo po propisima.

“Ne bih komentirao ništa. Čovjek možda nije upućen u neke stvari, možda skriva, možda ne. To bude njemu na duši. Na njemu je da odluči. Ja još danas ne znam što je s mojim djetetom. Ne mogu kriviti nikoga, ne krivim niti policiju, niti hitnu, to su ljudi koji rade svoj posao. Ali cijeli ovaj sustav ne valja, to je katastrofa. Ne samo zbog mog djeteta, nego da se više nikome tako banalne situacije ne dogode.

Živumo u 21. stoljeću, da se takve banalne stvari fogađaju, da se čuvaju fotelje ili bilo što, da se za ono najsovnije nema, to je žalosno.”

Imate li poruku za ministra i nadležne?

“Malo se obratite ljudima, dajte im da samo žive normalno, nemojte trošiti novac na gluposti. Krivim ovaj sustav, ovu organizaciju. Ne mogu prihvatiti da sedam dana čekam nekoga da mi kaže rezultate nečega… Ne znam od čega je umrlo moje dijete. Meni mog sina nitko neće vratiti. Ali ako je bio propust, želim da odgovaraju oni koji su za to odgovorni.”, rekao je Ružić za N1.

Komentiraj