Talijanski predsjednik Sergio Mattarella u četvrtak je pozvao političare na odgovorno ponašanje nakon neizvjesnog ishoda izbora, javlja Reuters i dodaje da se stranke međusobno bore kako bi formirale vladu.

Talijanski predsjednik ima ograničenu, ceremonijalnu ulogu, ali sada mora ući u političku arenu i pokušati posredovati u dogovoru između suparnika.

“Mi, i pritom mislim na sve, još uvijek trebamo i uvijek ćemo trebati pristup koji podrazumijeva odgovornost, a on znači da nam opći interes države i naroda mora biti prioritet”, kazao je Mattarella.

Izbori u Italiji su proizveli parlament bez apsolutne većine te će razgovori o formiranju vlade trajati tjednima, a moguće i mjesecima. I Liga i pokret protiv establišmenta Pet zvijezda poručili su da predsjednik treba dati mandat za formiranje vlade njihovim čelnicima.

Desni blok ukupno je osvojio 37 posto glasova, a unutar toga bloka Liga (bivša Sjeverna liga) Mattea Salvinija osvojila je 18 posto glasova te pretekla Berlusconijevu Forza Italiju kojoj je pripalo oko 14 posto.

Pokret pet zvijezda (M5S) pojedinačno je osvojio najviše glasova, oko 32 posto.

I vođa Pet zvijezda Luigi Di Maio i čelnik Lige Matteo Salvini svojataju položaj premijera te je sada končna odluka na na predsjedniku koji mora ljute rivale uvjeriti da pronađu zajedničke točke i zajedno rade na formiranju vlade.

Zbog mogućeg pogoršanja stanja glede javnih financija, koje bi se moglo odraziti na euro, Europska komisija je danas također uputila riječi upozorenja talijanskim čelnicima.

“Posebice za Italiju, zemlju koja nakon Grčke ima drugi najviši  omjer duga prema BDP-u, je važno da ostane na pravom putu što se tiče razborite fiskalne politike”, kazao je potpredsjednik EK-a Valdis Dombrovskis.

Komentiraj