Mato Franković uputio otvoreno pismo glumici koja je doživjela rasistički napad u Dubrovniku

Gradonačelnik Mato Franković uputio je u srijedu otvoreno pismo američkoj glumici i modelu Gabrielle Union, koja je u svojim memoarima, kako su objavili američki mediji, otkrila da je prije dvije godine, prilikom posjeta Dubrovniku, doživjela rasistički napad.

Gabrielle Union u Hrvatskoj doživjela rasistički napad: “Nikada nisam iskusila takvu razinu mržnje”

“Poštovana gospođo Union, nemalo sam ostao iznenađen Vašom izjavom kako ste za vrijeme boravka u Dubrovniku doživjeli neugodno iskustvo gdje ste, citiram ‘iskusili veliku količinu mržnje i prijetnje nasiljem’, kako navodite, u klubu koji je prepun rasističkih simbola te neonacistima koji su bili prisutni”, navodi dubrovački gradonačelnik na početku pisma.

Potom je u ime Grada Dubrovnika, njegovih stanovnika i svoje osobno izrazio najoštriju osudu takvog istupa te zgražanje nad bilo kakvim porukama mržnje i nasilja. Mato Franković poručuje da je Dubrovnik otvoren Grad u kojem, kaže, nikad nisu postojali rasistički segregacijski klubovi.

“Dubrovnik je Grad koji zapravo ima jedan jedini noćni klub koji je jedan od najboljih klubova u Europi. Dubrovnik je grad visoko tolerantnih ljudi, kulture i povijesti koja je na dubrovačkoj hridi razvijana više od tisućljeća. Zbog toga nas čudi takav primitivan i individualan čin. Štoviše, ponosni smo što našu bogatu povijest krasi činjenica da je Dubrovačka republika davne 1416. zabranila trgovinu robljem, davno prije nego što su to učinile Sjedinjene američke države i to usprkos činjenici što su glavne gospodarske grane tadašnje republike bile upravo pomorstvo i trgovina. Kao i u mnogočemu, Dubrovčani su tada već bili ispred svog vremena i u poštivanju ljudskog života i ljudskih prava. Pojam “slobode” (libertas, libertà) jedan je od ključnih motiva u političkoj tradiciji starog Dubrovnika koji se održao do danas”, piše Franković.

Franković je 48-godišnjoj glumici poručio da vjeruje da je svjesna da je njen istup o tom izoliranom slučaju nanio veliku štetu Dubrovniku i svim njegovim građanima za koje će se steći dojam kako pripadaju sustavu vrijednosti koje Dubrovnik i njegovi građani nikad nisu baštinili.

“Dubrovnik je, naprotiv, Grad koji je uvijek prihvaćao sve dobrodošle ljude, a naši sugrađani su se prema svima ophodili kao dobri domaćini. Stoga nas je Vaš istup o događaju kojeg navodite kako se dogodio prije dvije godine krajnje iznenadio, posebice iz razloga što takav klub kakvog opisujete u Dubrovniku ne postoji”, ističe Franković.

Na kraju, dubrovački je gradonačelnik još jednom izrazio žaljenje zbog incidenta i uputio joj isprike. No, zaključuje, istovremeno ističe da je Dubrovnik uvijek bio i biti će u budućnosti Grad slobode, jednakosti i poštovanja prema svima.

Komentiraj