Facebook

Mato Franković prijavio DORH-u slučaj pretvorbe Atlasa star 21 godinu

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković prijavio je Državnom odvjetništvu sumnjivu privatizaciju bivše dubrovačke tvrtke Atlas koja je provedena 1996. godine. Riječ je o spornim nekretninama nekadašnjeg turističkog diva koje su danas u vlasništvu Excelsa nekretnine iz sastava Lukšić grupe.  

Gradonačelnik Franković poziva se na rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju od 20. rujna 1996. godine jer su za neke od nekretnina stavljene napomene kako su pri HFP-u izvršenje rezervacije dionica u protuvrijednosti objekta a zbog nedostatka dokaza da su nekretnine izuzete od zabrane prijenosa raspolaganja i korištenja.

“Grad Dubrovnik smatra kako su neke od nekretnina nezakonito unesene u vrijednost društvenog kapitala čime je Grad Dubrovnik oštećen”, stoji u Frankovićevoj prijavi u kojoj se traži od DORH-a da ispita pretvorbu Atlasa te da utvrde postoje li elementi kaznenog djela.

Podsjetimo, krajem devedesetih moćni dubrovački Atlasa kupuje bogata obitelj Lukšić.  No, nakon preuzimanja Atlasa, slijedi pad  te tvrtke i otkazi koje će 2006. godine dovesti do odvajanja Atlasa na onaj operativni dio koji je prodan AdriaticaNet-u te na nekretnine koje su prebačene u sastav novoosnovane tvrtke Excelsa nekretnine.

Riječ je vrlo atraktivnoj zgradi na dubrovačkim Pilama, velikom parking prostoru na predjelu Buža, ali i žičari koja vodi do Srđa. Sve nekretnine bile su povod višegodišnjem ratu između Grada i te tvrtke. Rat je eskalirao ovog tjedna zbog sukoba oko koncesije na žičaru.

Naime, Excelsa nekretnine za oko 5 milijuna eura, nakon 19 godina čekanja, obnovila je dubrovačku žičaru 2010. godine. Žičaru je otvorila tadašnja premijerka Jadranka Kosor koja je tada najavila i objavu natječaja za koncesiju.

No, do danas Excelsa prevozi goste žičarom i od toga ubiru višemilijunske iznose, a da do sada nije ni lipe uplaćeno u gradski proračun. Isto tako već godinama se odugovlači ugovor s Gradom Dubrovnikom. Naime, Zakon o žičara predviđa koncesiju koja ide gradskom proračunu, no u Zakonu nema ništa o tome kada korisnik žičare odbija to i plaćati.

Trenutno se vode pregovori između predstavnika Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina a problem je duljina koncesije. Gradsko vijeće je smanjilo rok za koncesiju s 50 na 10 godina, a iznos koncesije je 15 posto. Gradonačelnik Franković tvrdi i da je dogovorena jednokratna uplata od 10 milijuna kuna za prethodno razdoblje u kojem se poslovalo bez koncesije.

Iz Lukšićeve grupacije odgovaraju kako bi koncesijska naknada od 10 posto prihoda bila dvostruko veća od koncesijske naknade za novu marinu u luci Gruž gdje je koncesija od 10 godina i tri puta veća od koncesijske naknade za novu plažu u uvali Lapad gdje koncesija traje 20 godina.

Sada se u cijelu priču uključio i DORH.

Komentiraj