Matisseova ‘Harmonija u crvenom’ najprije je bila u plavom

Francuski slikar, grafičar, kipar i dekorater Henri Matisse rođen je 1869. u Le Cateauu Cambresisu. Napustio je pravnu karijeru i s 22 godine došao u Pariz učiti slikarstvo u ateljeu Gustava Moreauoa u čijoj se radionici okupila gotovo većina tadašnjih mladih slikara koji su poslije činili pokret fovizma. Taj naraštaj slijedio je prije svega instinkt. Od impresionističkog luminizma putovalo se u područje čistog kolorita. Nastup mladih slikara izazvao je negodovanje i šire publike i kritičara. Dočekivali su ih s porugom kao što su bili dočekivani svi novatori francuske umjetnosti.

Svjetski ugled Matisse stječe u Njemačkoj i Americi, a osobito u Rusiji. U kasnijim djelima sve se više usredotočuje na mrtve prirode te aranžirano cvijeće i voće. Majstora boje povremeno su privlačili radovi u plastici, litografije i keramika. Matisse je nastavio tradiciju velikog francuskog slikarstva u novoj, suvremenijoj varijanti.

Sergej Ščukin, ruski kolekcionar koji je 1908. počeo stvarati zbirku Matisseovih radova, kupio je sliku izloženu na Jesenskom salonu, zvanu „Harmonija u plavom”, koja je počela u zelenoj boji. Na Ščukinovo iznenađenje, kada je slika isporučena pretvorena je u „Harmoniju u crvenom”. U zelenoj inačici nije bilo dovoljno kontrasta između interijera i proljetnog prizora vidljivog kroz prozor, a plava boja nije bila dovoljno apstraktna. Tek kada je iskoristio crvenu, Matisse je raspršio sve naznake naturalizma.

Henri Matisse je umro 3. studenoga 1954. godine.

Komentiraj