Matija Posavec: “Tražili smo hitnu mobilizaciju dodatnog prostora”

Međimurski župan Matija Posavec u petak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao epidemiološku situaciju u toj županiji.

Na početku se osvrnuo na popunjenost kapaciteta u županijskoj bolnici u Čakovcu. “Pratimo nekoliko puta dnevno trend, brojke i popunjenost kapaciteta. 98 je zauzetih kreveta u županijskoj bolnici od 102 kreveta koliko je bilo u varijanti B. osigurano je dodatnih 28 kreveta, tako da ih sada imamo 130. Vi morate računati na neke krevete koje ne možete osigurati za covid-pozitivne bolesnike. Imamo 65 posto kreveta koji su zauzedi za bolesnike pozitivne na covid”, rekao je Posavec.

Dodao je da su od Nacionalnog stožera tražili odluku o mobilizaciji dodatnog prostora koji bi bio sekundarni respiracijski centar. “Nadam se da će ta odluka biti danas donesena. Taj prostor bi bio na području grada Čakovca. Mi i danas imamo sve zdravstvene ustanove na jednom mjestu. Postoji jedna čvrsta veza među institucijama i liječnicima, kako bi brzina komunikacije bila što efikasnija”, kazao je međimurski župan.

Napominje kako je Međimurska županija već danas premašila brojku od 20 posto ukupnog stanovništva županije koje je testirano. “Ako nastavimo ovim tempom, ubrzo ćemo imati trećinu stanovništva testirano. U Međimurju nemate dvije, tri ili više bolnica. Imate jednu bolnicu i nema puno alternativa”, objasnio je.

Osvrnuo se i na incidencije u toj županiji. “U proteklih mjesec dana mi smo imali dvostruki ili trostruki rast, a nakon 1.11. incidencija više nije dvostruka ili trostruka. Mi imamo najrigoroznije mjere u državi. U proteklih 24 sata obrađeno je 480 uzoraka. Mi ćemo na taj broj testiranja imati između 180 i 200 uzoraka. Očekujemo hitnu, promptnu i jasnu odluku Nacionalnog stožera”, kazao je.

Posavec navodi da sve mjere koje su najavljene za Hrvatsku, u Međimurju već funkcioniraju. “Još uvijek je prerano da bi te mjere kod nas dale rezultate. Nešto više i strože od toga, ne znam koliko možemo ići”, ističe.

Kaže kako doista rijetko viđa nekoga bez maske. “Vidi se po trgovinama i objektima da se ljudi drže mjera. To jednostavno zdravom logikom mora dati rezultate. Ta odgovornost stanovništva će presuditi da brojke budu puno manje”, istaknuo je.

Posavec nije zadovoljan odnosom države prema zdravstvenom sustavu u toj županiji pa je tako nedavno županija morala izdvojiti dio svojih sredstava kako bi pomogla financirati kemoterapije. “Kad je u ožujku 400 milijuna kuna bilo isplaćivano iz proračuna da se saniraju dugovi veledrogerijama, županijska bolnica nije dobila ništa. U ovom sustavu duga prema veledorgerijama, imate pak županije koje su dobile preko 5, 6 milijuna kuna”, zaključio je međimurski župan.

Komentiraj