Američki ministar obrane Jim Mattis rekao je u petak tijekom službenog posjeta Izraelu da “nema dvojbe” da je Sirija zadržala kemijsko oružje te da je zadnjih dana razmjestila svoje borbene zrakoplove.

“Za međunarodnu zajednicu nema nikakve dvojbe da je Sirija zadržala kemijsko oružje kršeći dogovor i obećanja da će ga uništiti”, rekao je Mattis na zajedničkoj konferenciji sa svojim izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom u Tel Avivu.

Kazao je da to predstavlja “kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i morat će se rješavati diplomatksim putem”.

SAD je ranije ovog mjeseca ispalio desetke projektila na zračnu bazu kao odgovor na kemijski napad u kojemu je ubijeno 90 ljudi, od kojih 30 djece. Rečeno je da je sirijska vlada napad pokrenula iz zračne baze Šajrat.

Pentagon je priopćio da je u napadu oštećeno ili uništeno 20 posto sirijskih vojnih zrakoplova.

Upitan je li sirijska vojska premjestila svoje zrakoplove u rusku bazu u Latakiji, Mattis je odgovorio da su “zadnjih dana razmjestili svoje zrakoplove, u to nema sumnje”.

Također je ocijenio da Iran i dalje prijeti Izraelu i svojim susjedima balističkim raketama te da Teheran radi s Hezbolahom kako bi osigurao ostanak na vlasti sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu.

Liberman je optužio Iran da pokušava destabilizirat Bliski istok.

Komentiraj

FOTO:EPA/HEIDI LEVINE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.