MATIĆ ‘Zbog HDZ-a strahujem od đinđizacije Hrvatske’

Patrik Macek/PIXSELL

Član Predsjedništva SDP-a Predrag Matić u utorak je nakon sjednice tog tijela izjavio da zbog ‘afere SMS’ i događanja u HDZ-u strahuje od ‘đinđizacije’ Hrvatske.

„Sjetimo se prije četiri godine napada na Bojana Glavaševića, za što su komentirali da je napadnut kartonom. Između kartona i noža mala je razlika. Isto tako, mala je razlika između komadića limuna ili škampa i noža i pištolja. Kada se radi o HDZ-u, čovjek treba biti zabrinut jer je to ekipa koja tako rješava svoje probleme“, pojasnio je Matić upitan misli pod ‘đinđizacijom’ da treba očekivati atentate na političare.

„Od 90-ih godina specijalitet HDZ-a je zloupotreba tajnih službi, i tada su to činili da bi diskreditirali svoje političke protivnike što i nije bilo tako zabrinjavajuće, ali sada smo u SDP-u zabrinuti jer je ‘vrag došao po svoje’ i zakuhava se u samom HDZ-u“, ocijenio je Matić. „’Kralja abortusa’ koji je to radio 20 godina tek kada je izašao iz HDZ-a nazvali su ga tako, a Milijan Brkić je, kako kažu, prije sedam, osam godina dogovarao prostitutke, ali to mu se izvlači tek sada kada je ušao u sukob s premijerom“, rekao je Matić.

U SDP-u se, kaže on, boje do kuda će to ići.

„Zbog nacije i zbog Hrvatske odlučili smo sutra potaknuti osnivanje istražnog povjerenstva, ne samo zbog ‘afere SMS’ jer je to navodno preuzeo DORH, nego zbog zloupotrebe tajnih službi, što HDZ već 28 godina uspješno radi, ali sada im je mečka zaigrala pred vratima“, istaknuo je.

Matić je uvjeren da će i ostatak oporbe podržati osnivanje istražnog povjerenstva, ali i ‘pošteni ljudi u HDZ-u’, te je potvrdio da će Bernardić sutra okupiti predstavnike oporbenih stranaka kako bi pokrenuli osnivanje tog tijela „jer je ovo vrlo opasna situacija, a zabrinuti smo za neke kolege iz HDZ-a jer svađe u SDP-u počinju i završavaju s nekom psovkom ili teškom riječi, a bojim se kada HDZ to radi da će to biti ‘đinđizacija’ Hrvatske“, izjavio je Matić.

Na pitanje očekuje li da će Milijana Brkića dočekati ista sudbina kao i Darka Milinovića, Matić je odgovorio da su to „slatke brige HDZ-a“. „Mi se borimo za to da svatko pošten u ovoj zemlji ne nastrada i da tajne službe ne drže fotografije i napise o bilo kojem građaninu ove zemlje. U svakoj poštenoj zemlji tajne službe su neovisne, a ne služe kao servis jedne stranke“, smatra Matić.

Na ovoj sjednici Predsjedništva SDP nakon dugo vremena nije se razgovaralo o stanju u stranci, što je Matić prokomentirao riječima da bi oni „tako rado razgovarali o sebi, ali problemi koji tište Hrvatsku su prejaki i preteški, i mi to moramo ostaviti iza sebe“.

„U pitanju je Hrvatska, nije u pitanju SDP. SDP će se izvući iz svojih problema, ali bez jakog SDP-a odosomo svi k vragu“, zaključio je.

Upitan za otkaz na HTV-u novinaru i predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku, Matić je ocijenio da je to jedna od katastrofa koje radi javna televizija te najavio da će SDP u vez s tim pitanjem poduzeti mjere. „Davati ljudima otkaze zbog slobode mišljenja, a pogotovo kada je jedan od razloga ‘udri po SDP-u, a kloni se HDZ-a’ to je više nego zabrinjavajuće. Hrvoje, ne daj se, mi smo uz tebe!“, poručio je Matić.

Potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac ponovio je da će SDP dati svoj prijedlog za povećanje plaća kojima će oni s najnižima dobiti najviše i da će to biti porast dohotka za oko pola milijuna zaposlenih, a ne samo za 20 tisuća menadžera.

Komentirajući situaciju u Uljaniku kojemu je danas opet blokiran račun, Lalovac je rekao da Plenkovićeva Vlada za svako poduzeće ima jednog ministra.

„Martina Dalić bila je za Agrokor, a Darko Horvat je za Uljanik“, rekao je Lalovac, ocijenivši da je situacija u Uljaniku sada puno teža kada su se počele povlačiti narudžbe za brodove. „Šteta je već načinjena s povlačenjem tih narudžbi i nadam se da će ih pokušati zadržati, a Vlada ne samo zbog 25-postotnog vlasništva nego i zbog jamstava to mora braniti“, smatra Lalovac, poručujući Vladi da mora izaći s jasnom strategijom za brodogradnju.

 

Komentiraj