MATIĆ: Traženje nestalih osoba je humanitarno, a ne političko pitanje

Petar Glebov/PIXSELL

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić izjavio je u srijedu u Tenji, u blizini Osijeka, da Hrvatska još traga za 1589 svojih državljana te da je to humanitarno pitanje koje ne smije biti političko.

Uoči javne tribine o traganju za nestalim osobama tijekom Domovinskog rata ministar Matić je rekao da je rat iza nas ostavio velike posljedice, velike ljudske i materijalne gubitke, a najveće su posljedice pitanje nestalih osoba i procesuiranje počinitelja ratnih zločina.

  • Matić je dpdap kako je svrha tribina, koje su održane u Negoslavcima, Borovu Selu, Obrovcu, Gračacu i Glini, pozvati ljude da pomognu i daju informacije o nestalim osobama.

“Mi znamo koliko ima nestalih osoba s obzirom na njihovu nacionalnu pripadnost i tražimo ih jednakom pažnjom i intenzitetom jer je stav ove Vlade, ministarstva i moj osobno da svaka žrtva zaslužuje mjesto počivališta”, poručio je ministar Matić.

Ocijenio je kako je, s obzirom na protek vremena, sve teže pronaći nestale osobe, i zato treba pohvaliti one koje su spremni podijeliti informacije koje se, na više načina, mogu dati i anonimno.

Podupro je potporu Katoličke i Pravoslavne crkve u procesu rješavanja pitanja nestalih osoba, ističući kako će se učiniti sve da se broj nestalih osoba smanji na najmanju moguću mjeru.

Zahvalio je i obiteljima nestalih osoba na strpljenju, ističući kako je to jedina kategorija ratnih stradalnika koja ima pravo biti ljuta i od mjerodavnih institucija tražiti da rade više i bolje.

Na novinarsko pitanje hoće li uskoro biti sastanaka s mjerodavnim tijelima Republike Srbije kako bi se dobile nove informacije o nestalim osobama, ministar Matić je odgovorio kako je to trajna zadaća Vlade, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva branitelja, a očekuje da će takve akcije doprijeti do onih za koje se vjeruje da imaju još neke podatke.

Objasnio je kako se to ponajprije odnosi na JNA i njezine protokole o nestalim osobama. Istaknuo je da hrvatska Vlada “nema figu u džepu i daju se svi podatci koje imamo” te se s jednakim intenzitetom traže svi naši nestali državljani.

Na tribini koja će biti zatvorena za javnost sudjelovat će pomoćnik ministra Ivan Grujić, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, predstavnici udruga koje okupljaju obitelji nestalih i predstavnici vjerskih zajednica, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić te arhimandrit Danilo Ljubotina, izaslanik mitropolita zagrebačko-ljubljanskoga.

Komentiraj