Davor Puklavec/PIXSELL

MATIĆ: Počinjemo s prikupljanjem potpisa za sazivanje izborne Glavne skupštine HSS-a

Predsjednik zagrebačke organizacije Hrvatske seljačke stranke (HSS) i kandidat za predsjednika stranke, Nenad Matić, izjavio je u četvrtak Hini da počinju prikupljati potpise za sazivanje izborne Glavne skupštine HSS-a u što skorijem roku, za što im je potrebna jedna trećina, odnosno više od 260 potpisa članova Glavne skupštine, a koje namjeravaju predati 18. listopada.

Potpise počinju prikupljati temeljem članka 66. Statuta stranke, dodao je.

“Nakon predanih potpisa predsjednik HSS-a Krešo Beljak mora u roku 30 dana sazvati izbornu Glavnu skupštinu HSS-a”, istaknuo je Matić koji je zahtjev za sazivanje izborne Glavne skupštine HSS-a u što skorijem roku nazvao “Vaš glas za HSS-a spas”.

Kaže da su HSS-u lokalni i regionalni izbori “žila kucavica” i temelj snage, a najavljena odgoda izborne Glavne skupštine HSS-a do daljnjeg, odnosno do kraja veljače 2017. godine, kako smatra, ugrožava uspjeh HSS-a na regionalnim i lokalnim izborima.

Dodaje da se, sukladno Statutu HSS-a, izborna Glavna skupština HSS-a mora održati 180 dana od datuma parlamentarnih izbora te je krajnji rok za održavanje skupštine 11. ožujak 2017. godine.

Matić podsjeća da je Predsjedništvo HSS-a već ranije donijelo odluku o sazivanju izborne Glavne skupštine stranke za 22. listopad ove godine, a da je 3. listopada, na telefonskoj sjednici Predsjedništva HSS-a odgođena izborna Glavna skupština do daljnjeg, i to nakon protoka većeg dijela kandidacijskog postupka i kada su tijela stranke definirale kandidate i radna tijela skupštine.

HSS je u priopćenju tada naveo kako je razlog odgode što, kao demokratska stranka, žele omogućiti svima da se kandidiraju za bilo koju funkciju, a kako je u javnosti stvoren pogrešan dojam da su kandidature pojedincima onemogućene, odlučeno je da se izborni proces u HSS-u provede nakon što budu okončani svi postupci pokrenuti zbog političke odgovornosti radi opstruiranja prijevremenih parlamentarnih izbora. Ti su postupci pokrenuti za desetero suspendiranih HSS-ovaca, među kojima su i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i koprivničko-križevački župan Darko Koren, a oboje su najavili da će se kandidirati za predsjednicu, odnosno predsjednika HSS-a.

Matić ističe kako je Predsjedništvo HSS-a na telefonskoj sjednici 10. listopada “suspendiralo tijela pet županijskih organizacija, ali i pokrenulo stegovni postupak zbog političke odgovornosti za još 11 dužnosnika HSS-a iz tih pet županijskih organizacija”.

“HSS je politička stranka koja svojim djelovanjem promiče nacionalnu slogu, mir, pravice i čovječnost, te nam je namjera da se pod našim pozdravom ‘Vjera u Boga i seljačka sloga!’ izborimo za takvo stanje u stranci”, poručio je Matić.

“U slučaju da ne bude novih suspenzija članova HSS-a ili raspuštanja organizacija HSS-a namjera nam je predati potpise u ‘5 do 12’ (11,55 sati)  18. listopada 2016.”, naveo je Nenad Matić u ime članova Glavne skupštine HSS-a.

Komentiraj