HINA/ Denis CERIĆ

MATIĆ “Invalida će biti kao u priči, svi s išijasom će tražiti prava”

Bivši ministar branitelja Predrag Matić u utorak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao nove zahtjeve branitelja za priznavanje invaliditeta. Podsjetimo, u prvih pet mjeseci od donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, koji je stupio na snagu potkraj prosinca, za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, zaključno s 31. svibnja 2018., u nadležnim uredima državne uprave zaprimljeno je ukupno 8490 zahtjeva.

“Očekivao sam to i govorio o tome u Saboru u raspravi. Moj glas je bio glas vapijućeg u pustinji, ali to je bilo uzalud. Poznam sve te ljude u glavu i tko je što u šatoraškom prosvjedu tražio. Vlada se tome nije uspjela oduprijeti”, rekao je Matić i dodao da je ministar Tomo Medved ‘sindikalni povjerenik šatoraša’ – “ono što oni požele, to on napravi”.

HINA/ Mladen VOLARIĆ

Kaže i kako premijer Andrej Plenković nema snagu to odbiti jer bi u tom slučaju morao smijeniti ministra, a on bi se vratio u Sabor. “A ministar je iz Karamarkove ekipe pa bi mu to ugrozilo većinu. Oni prihvaćaju sve, iako je to neprovedivo. Proračun će to jako koštati. Tih 8 i pol tisuća ljudi je samo vrh sante leda ili predvorje pakla. HDZ manipulira branitelje već 20 godina. Toliko su im zakomplicirali to priznavanje, ili će to ostvariti svatko živ ili gotovo neće nitko, odnosno njihovi podobni”, rekao je.

Matić je rekao kako je HDZ zatvorio registar branitelja, a biti će novih branitelja. “Invalida će biti kao u priči. Prosječni branitelj ima oko 56 godina kao ja. Svi koji bole leđa, imaju išijas će tražiti prava. Psihijatrijske klinike su prepune tražitelja koji skupljaju dokumente. Njih će HDZ na kraju izigrati i dat će onim podobnima”, kaže i podsjeća da je Medved u Saboru izjavio da će ‘proći samo 400 ljudi’.

Registar branitelja, kaže, zatvoren je za javnost iako nije polučio nikakav loš rezultat. “Zna se što se krije kada HDZ nešto zatvara. Ako će biti 7000 novih branitelja ove godine, kao što kaže ministar, to je 7000 mirovina, 7000 invalidnina i 7000 novih stanova. 1. siječnja, počinje novi pakao. Onda će se možda ostvariti želje predsjednice koja želi demografsku obnovu. Kad pripadnici HVO-a ostvare sva prava, onda nema druge nego da dođu u RH i tada ćemo popraviti i krvnu sliku Hrvatske”, rekao je Matić.

Smatra da će posljedice na društvo biti samo negativne. “Dio braniteljske populacije misli da je proračun torba Sport Billyja iz kojih se samo daje. U Hrvatskoj će ostati samo branitelji kao Pale sam na svijetu”, zaključio je bivši ministar.

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Na sinoćnji prijem kod predsjednice povodom Dana državnosti bio je pozvan, ali nije otišao. “One osobe koje nisu priznavale mene na funkciji, ne priznajem ni ja na funkciji. Kada je bilo šatorašenje, tri puta je posjetila šatoraše, a potom i teroriste, a nikada nije posjetila mene. To je degutantno, da imamo predsjednika države bio bih jako sretan, ali nemamo”, rekao je.

Komentiraj