MATEŠA ‘Odgovorno postupamo s javnim novcem, HOO nije politiziran’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša odbacio je u utorak, na koncu saborske rasprave o programskom i financijskom izvješću HOO za tri protekle godine, oporbene kritike ‘adresirane’ na projekt Sportske televizije (SpTv) te tvrdnje o lošem upravljanju javnim novcem.

Kad je projekt SpTv-a krenuo, financirali smo ga iz svojih izvora, ni lipa nije bila potrošena iz javnih sredstava, onda je došla bombastična izjava jednog državnog dužnosnika, nakon koje je prihod televizije pao za četiri milijuna kuna, odgovorio je Mateša oporbenim zastupnicima koji su na sjednici Hrvatskog sabora problematizirali dugove te televizije.

Čija je odgovornost ako ti prihod preko noći padne za četiri milijuna, upitao je Mateša, te poručio da je HOO želio održati taj projekt i za sad ga je održao.

Odbacio je prozivke da HOO loše upravlja javnim sredstvima.

Mateša: Samo ja pripadam HDZ-u

Mi moramo naše programe dati na odobrenje Ministarstvu, odnosno Središnjem uredu za sport, pa tek kada ih odobre idu sredstva, a da bi dobili slijedeća moramo opravdati ono što je prethodno dano, objasnio je Mateša.

Hrvatski olimpijski odbor kao udruga, dodao je, može raspolagati sredstvima koje sama prikupi, a to je u “ovim godinama” bilo između 10 i 17 milijuna kuna.

Mateša je opovrgnuo tvrdnje o politizaciji HOO, te naglasio kako od 16 članova Vijeća HOO samo on pripada HDZ-u. Ako govorite o nacionalnim savezima, morate shvatiti da to s nama nema veze, poručio je saborskim zastupnicima.

Osvrnuo se i na prozivke o visokim plaćama u HOO, te naveo da plaće svih zaposlenih čine svega 6, 63 posto troškova. Nema ni jednog javnog poduzeća u Hrvatskoj s manjim udjelom plaća, ustvrdio je predsjednik HOO.

Rekao je i da ni jedan član Vijeća HOO nikad nije primao nakandu za svoj rad, kao ni predsjednik Olimpijskog odbora, a ni članovi NO ne primaju nakandu za svoj rad.

Sve su to volonteri, naglasio je Mateša.

Šuker: SpTv služi za politički obračun s Matešom

I dok ga je saborska oporba žestoko napadala, tvrdeći da je uteg hrvatskom sportu, vladajući su pokazala razumijevanje za projekt Sportske televizije.

Najveća joj je tragedija što je krenula u kriznoj 2011. godini, tumačio je Ivan Šuker (HDZ), ističući da bez SpTv-a sporta na nacionalnim televizijama ne bi bilo, jer je sve otišlo na kabelsku televiziju čije se gledanje dodatno naplaćuje. Umjesto da nađemo model kako da SpTv oživi, ona nam služi za politički obračun sa Zlatkom Matešom, ocijenio je HDZ-ov zastupnik.

SDP-ov Arsen Bauk podržava ideju specijaliziranog kanala za male sportove, ali drži da bi trebao biti na javnom servisu.

U raspravi o izvješćima HOO zastupnici su poručili da poseban naglasak treba staviti na školski sport, da je nužna startegija sporta, jasna definicija što je amaterski, a što profesionalni sport, da treba donijeti zakon o financiranju sporta itd.

Komentiraj