Matematičari izradili dva modela izbornih jedinica: “Nemoguće je napraviti sustav koji poštuje oba uvjeta”

Pročelnik Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku Kristian Sabo u nedjelju je predstavio modele izbornih jedinica koji su kreirali matematičari. Uz pomoć više egzaktnih matematičkih modela napravili su dva prijedloga izbornih jedinica koje poštuju zahtjeve Ustavnog suda za jednakom težinom glasa te imajući u vidu granice županija.

Sabo se referirao i na model koji je predstavilo ministarstvo te ustvrdio da su neke jedinice prezastupljene, dok su druge podzastupljene.

“Primjerice, 1., 2. i 3. su prezastupljene, a 4., iz koje dolazim ja, podzastupljena je. To znači da moj glas ovdje vrijedi manje od vašeg glasa ako glasate u 1. izbornoj jedinici”, naglasio je Sabo te zaključio da je nemoguće napraviti izborni sustav koji poštuje oba uvjeta – i granice i težinu glasa – ako ih postavimo u deset izbornih jedinica s jednakim brojem zastupnika.

Kazao je i da bi odustao od toga da izborne jedinice imaju približno jednak broj birača.

Predstavio je dva nova modela izbornih jedinica koji ispunjavaju oba uvjeta Ustavnog suda: jedan je u šest izbornih jedinica i odstupanja u težini izbornog glasa u njima su do jedan posto, poštuju se granice županija u potpunosti i bira se različit broj zastupnika, a drugi model poštuje granice županija, ima zakonski dozvoljeno odstupanje u težini glasa, te se bira u 10 izbornih jedinica – ali različit broj zastupnika, kazao je Sabo u svom gostovanju na N1.

Pogledajte kako će izgledati nove izborne jedinice

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner