Mate Rimac pomaže u otvaranju novih radnih mjesta, prepoznavat će mlade talente

Tvorac prvog električnog superautomobila, inovator i poduzetnik Mate Rimac ulazi u krovnu organizaciju tehničke kulture Republike Hrvatske kao član Nadzornog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Rimac je prihvatio poziv predsjednika Zajednice Ivana Vlainića te će rad tog tijela nadzirati zajedno s istaknutim hrvatskim stručnjakom za inovacije i poduzetništvo i profesorom sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Markom Kolakovićem te istaknutim pedagogom tehničke kulture Dragutinom Labašem.

Rimac napominje da je Hrvatska zajednica tehničke kulture u posljednje četiri godine dala vjetar u leđa mnogim mladim ljudima u razvoju njihove ideje, a kako on dodatno želi pomoći da od tehničke kreacije imaju korist kako autori tako i cijelo društvo. Za ideju kaže da je ona, na žalost, sama po sebi bezvrijedna i sve dok se ne poveže s poduzetništvom ostaje samo na razini hobija. Spreman je ‘zasukati rukave’, biti ta spona s poduzetništvom i neposredna pomoć mladim kreativnim ljudima.

“Osobno se stavljam na raspolaganje kao savjetnik i onaj koji ima iskustva iz realnog života. Siguran sam da zajedno možemo učiniti veliki iskorak i ljudima pomoći u cjelokupnom složenom procesu od gole ideje do realizacije samog projekta. Vrijedna ideja ima smisla samo ako se od nje stvori dodana vrijednost i proizvod koji će otvoriti i nova radna mjesta. Na taj način inovacija može znatno pomoći gospodarstvu i podizanju standarda ljudi”, rekao je Rimac.

“Kako bi se ideja realizirala u nešto ostvarivo potrebno je i 10 godina predanog rada. Važno je na pravi način prezentirati određenu ideju, a Zajednica može ljude preusmjeriti na pravi put. Svojim savjetima mogu pomoći u tome da inovativna rješenja iz svih područja tehničke kulture uspiju doći do toliko potrebnog investitora”, dodao je.

Upravo je predsjednik HZTK Ivan Vlainić prvi prepoznao potencijal Mate Rimca kada je pod njegovim mentorskim vodstvom i velikim znanjem iz područja elektrotehnike, strojarstva i robotike, Rimac 2006. godine zajedno s Lukom Bošnjakovićem u Puli osvojio 1. mjesto na Državnom natjecanju inovacija Arhimed.

Taj uspjeh omogućio je Rimcu i Bošnjakoviću pravo nastupa na Svjetskom natjecanju mladih inovatora Seoul 2006. u Južnoj Koreji, gdje je Vlainić bio i službeni predstavnik izaslanstva Udruge inovatora Hrvatske, na Međunarodnom natjecanju inovacija ARCA u Zagrebu, Međunarodnom natjecanju inovacija IENA u Nürnbergu te Međunarodnom natjecanju EUREKA u Bruxellesu. Na svakome od spomenutih natjecanja osvojili su zlato i dobili brojna priznanja.

“Mate Rimac pomoći će u izradi novih programa i projekata Hrvatske zajednice tehničke kulture, koji će kvalitetu obrazovanja djece i mladih te cjeloživotnog stručnog usavršavanja onih starijih podići na još veći nivo. Također, bit će nam i velika podrška u otkrivanju novih talenata” poručio je Ivan Vlainić, ističući kako je Rimac osobno sudjelovao u programima tehničke kulture koji su mu omogućili snažan uzlet u svijetu tehnike.

Komentiraj