MATE LAUŠIĆ “SOA je upozorila Francuze na nerede, ali oni nisu baš najbolje reagirali”

Goran Stanzl/PIXSELL

Neobjašnjivo divljaštvo hrvatskih huligana u St. Etienneu moglo se spriječiti. Povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković nakon jučerašnje utakmice protiv Češke rekao je kako je HNS-u stigla dojava da će u 85. minuti susreta drugog kola Europskog prvenstva u Francuskoj doći do bakljade i nereda na tribinama.

“Imali smo dojavu. Zato su i francuski specijalci ušli na stadion i ogradili tribinu s našim navijačima”, rekao je Marković u petak. Dodao je kako će pokušati utvrditi njihov identitet pregledom video zapisa. Francuski su mediji objavili kako je jučćer privedeno 29 hrvatskih navijača.

Hrvatski nogometni savez u subotu će, iza 15:30 sati, održati i izvanrednu konferenciju za novinare sa službenim očitovanjem o jučerašnjim izgredima na tribinama St. Etiennea.

“UEFA je već pokrenula disciplinski postupak. Kako neslužbeno doznajemo, SOA je znala da se pripremaju huliganski napadi i o tome je obavijestila francuske kolege, koji nisu baš najbolje reagirali”, kazao je za HRT stručnjak za sigurnost Mate Laušić.

Jutarnji list, pak, neslužbeno doznaje, da je hrvatska policija upozorila Francuze na huligane, a francuska je policija zaustavila kombi s navijačima u kojem su se nalazila pirotehnička sredstva i teleskopske palice. Ipak, iz neobjašnjivih razloga su ih pustili.

Podsjetimo, UEFA je odmah nakon utakmice pokrenula disciplinski postupak zbog prekida utakmice na stadionu u St. Etienneu. Nakon što je na teren palo nekoliko baklji i topovski udar koji je eksplodirao u blizini jednog od vatrogasaca, uslijedila je i međusobna tučnjava na tribinama.

“Neće nas izbaciti, ponovno će nas kazniti. Mi ćemo platiti, ali ćemo i dalje pozivati ljude da dođu na naše utakmice,” kazao je predsjednik HNS-a Davor Šuker nakon sinoćnjih incidenata.

Komentiraj