Mate Janković: “Mi nismo ničiji majmuni, vidi se da sustav ne postoji”

Poznati hrvatski chef Mate Janković u ponedjeljak je najavio da će kuhari volonteri nastaviti kuhati za građane pogođene potresom sve dok imaju zaliha.

“Stvarna situacija je da svi koji su na terenu, tu su da pomognu ljudima. Mi smo spontano organizirani. Nakon nekog vremena, kad smo shvatili da nas nitko ne prati u sustavu, počeli smo ga stvarati”, rekao je Janković za N1 dodajući da su namirnice usključivo iz privatnih donacija.

“Crveni križ nam je nedavno prvi put ponudio 400 kilograma krumpira, a imamo dvije tone. Udruga ugostitelja je molila Crveni križ da im otključa vrata svog skladišta da bi mogle naše donacije tamo ići”, istaknuo je Janković dodajući da nije važno s čijom se hranom kuha. “To što ima Crveni križ su isto donacije građana ili firmi, nije bitno čija je hrana, nego je problem u tome da se nismo mi pojavili na terenu, ali gotovo nakon 15 dana se odjednom pojavi nekakva firma. Mi ne smijemo biti sustav, mi moramo biti volonteri. Mi ćemo i dalje pomagati. Mi ćemo se sada povezati s nekim udrugama u Sisku i do isteka zaliha ćemo nastaviti kuhati. Zalihe su bile ogromne”, rekao je Janković.

Radni dan, kaže, počinje u 07:30 sati i traje do 20 sati. Janković je dodao da dolaze volonteri čistog srca i da svatko želi pomoći, a što se tiče donacija, sve se evidentira.

Kuhari volonteri odmah su nakon potresa došli na potresom pogođeno područje, no od vlasti su dobili kritike. “Prije svega, mi nismo ničiji majmuni. Oni to rade jer se vidi da sustav ne postoji, jer da postoji, državna firma bi bila prvi dan na terenu, robne rezerve bi bile isporučene i mi ne bi smjeli prići. Onda bi nas zvali kao volontere da se priključimo, a ne da stvorimo sustav. I onda nas pljuju. Prvo nas preuzima Crveni križ, čiji mi nismo volonteri, pa se kaže da previše kuhamo, pa nam se onda zahvali i kaže se da se kuha s namirnicama Crvenog križa, a sve smo mi to organizirali”, poručio je Janković.

Komentiraj