Mate Botica: “Digitalni radio donosi prednosti i kroz uštede energije”

U utorak, 2. kolovoza s emitiranjem je počeo Radio Nacional, prvi DAB+ radio s nacionalnom koncesijom. Tom je prilikom tjednik Nacional razgovarao s Matom Boticom, 52-godišnjim predsjednikom Uprave Odašiljača i veza (OIV), kompanije u stopostotnom državnom vlasništvu koja pruža potpunu tehničku potporu elektroničkim medijima, pa tako i Radio Nacionalu.

Botica je objasnio koliko je dostupan signal digitalnog radija. “DAB+ signalom trenutno je pokriveno 90,3 posto stanovnika Hrvatske. Pokriveni su svi veliki gradovi. Crvena polja na karti obilježavaju područja s puno jačim signalom nego što je on u žutim poljima, a u ostalim dijelovima nema signala. Autoceste su pokrivene 76 posto, a nakon 15. studenoga i to će se popraviti jer ćemo u mrežu ubaciti nove odašiljače”, najavio je.

Poručuje da je, s obzirom na činjenicu da u FM frekvencijskom području u većim sredinama, prostora za nove nakladnike ili sadržaje više nema, digitalni radio prilika za sve koji mogu ponuditi kreativan sadržaj da ga plasiraju putem DAB+ platforme i tako dođu do slušatelja, odnosno publike.

“Digitalni radio donosi prednosti i kroz uštede energije jer se potrošnja struje po jednom odašiljaču dijeli na više korisnika. Puno ovisi i o tome koliko će digitalnih prijemnika ulaziti na tržište. Kada bi sva kućanstva ili svi automobili imali digitalni prijemnik, više ne bi postojao ikakav razlog da kompletan radijski svijet ne prijeđe u digitalnu sferu”, ispričao je Nacionalu Mate Botica.


Kako slušati Radio Nacional? Putem DAB+ prijamnika, laptopa, tableta ili mobitela.

Za mobitel Imate dvije opcije – DAB+ ili livestream:
Za DAB+ skinete neku od aplikacija za DAB+ radio
Za livestream u web preglednik upišete adresu https://radio.nacional.hr
Za slušanje Radio Nacionala kod kuće ili u automobilu potrebno je imati prijamnik koji podržava DAB+ tehnologiju. Na tržištu ima nekoliko stotina modela, a cijena se kreće od oko 150 kuna naviše.
Slična situacija je i sa slušanjem u automobilu. Ukoliko nemate noviji automobil, u kojima je DAB prijamnik dio standardne ili dodatne opreme, na tržištu se mogu nabaviti DAB+ adapteri koji omogućuju prijam na postojećim FM radio prijamnicima u vozilima.


Cijeli intervju s Matom Boticom pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj