MATCHA I MACA Znate li razliku između ova dva popularna dodatka prehrani?

Autor:

Pixabay

Iako je riječ o potpuno različitim namirnicama, zbog sličnog naziva macu i matchu mnogi miješaju pa nerijetko koriste u pogrešne svrhe. Primjerice, matchu uzimaju za reguliranje hormona, što je zadaća koju sjajno obavlja maca.

Vrijeme je da razjasnimo što je što i više ne griješimo. Matcha je zahvaljujući svojoj jarko zelenoj boji fotogenična pa je, pogađate, zvijezda Instagrama i hit među mlađom populacijom.

No, to što je “lijepa”, tek je jedna od njezinih karakteristika. S druge strane, maca odrađuje posao u sjeni, daleko od svjetla reflektora. Ona je korijen koji se melje u prah, saveznica ženskog zdravlja, koja će vam vratiti seksualnu želju, povećati plodnost i osloboditi vas muka PMS-a. U nastavku prvo govorimo o matchi pa o maci.

Matcha

Matcha je najkvalitetniji japanski zeleni čaj. Proizvodi se od listova biljke Tencha koji se kuhaju na pari, suše i melju u fini prah. Riječ matcha znači mljeveni čaj na japanskom. Melju se isključivo listovi, peteljke i žilice se uklanjaju.

Matcha se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, a samo jedna šalica matche nutritivno je jednaka deset šalica običnog zelenog čaja.

 

Zdravstvene dobrobiti matche

Sadrži vitamine A, C i E te minerale poput kalija i kalcija. Obiluje antioksidansima, posebice katehinom koji ima antibakterijska svojstva.

Podiže energiju i koncentraciju. Spoj pod nazivom L-teanin u matchi potiče aktivnost alfa valova u mozgu, što u konačnici poboljšava kognitivne performanse, kreativnost i mentalnu koncentraciju.

Potiče detoksikaciju organizma i pomaže u mršavljenju.

Jača imunitet, čuva zdravlje srca te smanjuje upale u tijelu i stres.

Maca

Maca je korijen zeljaste biljke koji podsjeća na ciklu ili rotkvicu. Poznat je i kao peruanski ginseng. Porijeklom je iz Perua i Bolivije i dolazi u tri boje – crvenoj, žutoj i crnoj.

Zdravstvene dobrobiti mace

Maca je adaptogena ili pametna biljka što znači da ima svojstvo prepoznavanja disbalansa unutar organizma i dovođenja istog u ravnotežu. Osim toga, adaptogene biljke pomažu kod nošenja sa stresom i neutraliziraju njegov učinak na tijelo i psihu.

Obiluje vitaminom C, kalijem, magnezijem i mineralima poput željeza i bakra. Sadrži više kalcija od mlijeka te alkaloide koji nisu pronađeni niti u jednoj drugoj biljci.

Najveća dobrobit mace je regulacija hormona. Pridonosi zdravlju reproduktivnog sustava, povećava plodnost, regulira mensturalni ciklus, ublažava PMS, simptome perimenopauze i menopauze. Jača psihu i poboljšava raspoloženje.

Sadrži niz aminokiselina koje su građevni blokovi proteina, što znači da je dobra za oporavak nakon treninga i rast mišića. Poboljšava fizičku izvedbu i izdržljivost

Postoji mnogo načina konzumiranja korijena mace, no najlakše ga je uzimati u obliku kapsula ili u obliku praha dodati u smoothie ili shake.

Možda će vam trebati neko vrijeme da se priviknete na gorki okus mace.

Matcha vs. Maca ukratko

Matcha

-zeleni čaj

-poboljšava raspoloženje i kognitivne funkcije

-jača imunitet i snižava upale u organizmu

-ima slatkast kosu koji podsjeća na travu

-potiče metabolizam i detoksicira organizam

-djeluje protiv oksidativnog stresa

-sadrži kofein

Maca

-korijen biljke koja raste u Andama

-uravnotežuje hormone

-poboljšava plodnost i povećava libido

-ublažava PMS i simptome menopauze

-obiluje antioksidansima

-adaptogena je

-ima zemljani, gorki okus

-ne sadrži kofein

I za kraj, matcha se čita mača, a maca maka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.