: Marko Lukunic/PIXSELL

Matanićev “Zvizdan” otvara filmski festival u Trstu

Nagrađivani igrani film “Zvizdan” Dalibora Matanića otvorit će 22. siječnja Međunarodni filmski festival u Trstu, u čijoj će se konkurenciji prikazati još tri hrvatska filma.

Matanićev film prikazuje se izvan konkurencije, a nakon njegove projekcije, kojom se otvara 27. izdanje tog uglednog talijanskog festivala,  održat će se koncert Alena i Nenada Sinkauza koji potpisuju glazbu za “Zvizdan”.

Za festivalske nagrade u dokumentarnoj i kratkometražnoj igranoj konkurenciji natječu se dokumentarac “Bolesno” Hrvoja Mabića te kratki igrani filmovi “Piknik” Jure Pavlovića i “Šetač” Filipa Mojzeša, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Domaći film bit će zastupljen i u ostalim programima – animirani film “Čoban” Matije Pisačića u programu najboljih animiranih ostvarenja iz središnje i istočne Europe, a manjinska koprodukcija “Četiri putovnice” redatelja Mihajla Jevtića u novom festivalskom programu “Born in Trieste”.

Riječ je o programu koji donosi naslove razvijane i predstavljane u sklopu koprodukcijskog foruma When East Meets West. Hrvatska manjinska koprodukcija prati osobno putovanje redatelja kroz mikrokozmos obitelji i prijatelja, ispričan kroz slike današnjice, arhivske snimke snimljene na Super 8-milimetarskom filmu te animirane sekvence snova i sjećanja.

Film je nastao u produkciji Parabellum filma iz Berlina te koprodukciji hrvatskog Fade Ina i Film The World iz Beograda.

U industrijskom programu festivala, u sklopu sekcije Last Stop Trieste posvećene kreativnim dokumentarnim filmovima u završnoj fazi produkcije, predstavit će se “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević Veličan i manjinska koprodukcija “Zašto je Dragan napravio orkestar” Nikole Spasića.

Na forumu When East Meets West 25. siječnja će se objaviti rezultati natječaja za razvoj koprodukcijskih projekata inicijative RE-ACT, koju su pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar i Audiovizualni fond pokrajine Furlanije-Julijske krajine.

Međunarodni filmski festival u Trstu održat će se od 22. do 30. siječnja.

Komentiraj