U Novom danu N1 televizije gostovao je redatelj i član nadzornog odbora Hrvatskog društva redatelja, Dalibor Matanić i komentirao slučaj promjene termina emitiranja filma Ministarstvo ljubavi, nakon prosvjeda i pritisaka Udruge ratnih veterana i udovica veterana iz Domovinskog rata i ministra branitelja, Tome Medveda.

“Bili smo malo šokirani, ovo je 2018. godina, Hrvatska je članica Europske unije, poštuje Europski parlament i Hrvatski sabor, koji ima jasan Zakon o HRT-u, koji zabranjuje svaki pritisak na rad javne televizije. Nas je šokiralo da netko uopće može doći na portu televizije i cenzurirati program”, rekao je Matanić.

“Ono što ljudi ne shvaćaju, kad je u pitanju film Ministarstvo ljubavi, jest da je to fikcija. Ne pričamo o dokumentarnom filmu, koji se bazira na činjenicama, ovo je fikcija. Po mom osobnom sudu, taj je film benigna komedija”, rekao je Matanić.

Komentirao je i izjave prosvjednika, koji su kazali da ih taj film vrijeđa i omalovažava. “Znate li koliko je stvari u zadnjih 20 godina mene vrijeđalo pa nisam išao na televiziju. Moja je poruka udovicama hrvatskih branitelja da su se njihovi muževi borili za slobodnu Hrvatsku, ne samo od okupatora, nego i slobodu misli. To je pravo umjetnika, to je naš pokazatelj koliko volimo ovu zemlju da je napravimo boljom. Koketiranje s tim ministrom, koji je nespretno to pokušavao promijeniti, a zna da se ne može miješati u rad javne televizije, samo je nespretan slučaj. Mislim da se diže velika frka oko nečega što je ispalo vrlo nespretno”, kazao je Matanić.

“To su bile dvije nespretnosti oko pomicanja termina prvi put i pomicanja termina u kasne sate. Ne smijemo naučiti naše društvo da su takvi pritisci mogući”, dodao je.

Komentiraj