Mataija: “Ogier je kažnjen po zakonu”

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija izjavio je za RTL da je svjetski rally prvak Sébastiena Ogier kažnjen sukladno zakonu jer je skrivio prometnu nesreću na Aveniji Dubrovnik u Zagrebu.

Policija kaže da Ogier nije bježao: “Bože moj, radi se o svjetskom prvaku, nije to štogod”

“Što se tiče policije, mi smo proveli opsežno kriminalističko istraživanje, utvrdili smo sve činjenice nastanka prometne nesreće i sukladno tome vozač je procesuiran sukladno zakonu o sigurnosti na cestama”, kazao je Mataija. “Dakle, što se tiče ove prometne nesreće, vozač je kažnjen zbog više prekršaja, neopreznog mijenjanja prometne trake, zbog toga što je izazvao nesreću, ali isto tako i da nije postupio po naredbi ovlaštene službene osobe, odnosno, da je napustio mjesto prometne nesreće”, precizirao je.

“Vozač je kažnjen s ukupno osam tisuća kuna, a osim toga izdana mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom šest mjeseci na teritoriju RH. Pošto se radi o stranom državljaninu, tu se ne može oduzeti vozačka dozvola, već se izriče zabrana. Nakon te prometne nesreće, on je napravio prekršaj u kojem nije bilo prometne nesreće, dakle, prošao je kroz crveno svjetlo, a za taj prekršaj, vozač je sankcioniran s tri tisuće kuna i izrečena mu je zabrana upravljanja vozilom od jednog mjeseca na području RH”, kazao je Mataija.

Ustvrdio je da Ogier nije počinio kazneno djelo, nego prekršaj. “Vozač je sankcioniran jer nije postupio po naredbi ovlaštene službene osobe, odnosno zato što je napustio mjesto prometne nesreće”, kazao je.

Komentirao je i prometnu nesreću u ponedjeljak poslije podne u zagrebačkoj Dubravi. “Svi su vjerojatno pomislili da se tu radilo o mladom vozaču, međutim prometnu nesreću je izazvao vozač starije životne dobi, 1954. godište. Zbog brzine, izgubio je nadzor nad vozilom, sletio s kolnika i naletio na šest parkiranih vozila. Sreća, moramo reći da je u toj nesreći bilo i sreće jer je jedno od tih vozila odbačeno i na pješaka, zadobio je lake tjelesne ozljede. Vozač se prevrnuo na krov, ali isto tako, prema mojim informacijama, ni on nema teške tjelesne ozljede. Utvrđeno je da nije bio pod utjecajem alkohola. Definitivno se radi o velikoj brzini, a vidjeli ste da se vozač vozi po tračnicama koje znaju biti jako nezgodne i skliske tako da, vjerojatno, zbog brzine je izgubio nadzor”, kazao je Mataija. Dodao je da će kazna ovisiti o ozljedama. “Vozač će dobiti tisuću kuna kazne zbog izazivanja prometne nesreće i sad zavisno od toga hoćemo li moći utvrditi brzinu, tolika će biti kazna, jer što je veća brzina, to je veća kazna”, kazao je Mataija.

Komentiraj