Mastercard kažnjen zbog kartelskog udruživanja u programima isplate socijalne pomoći

Autor:

Pixabay

Kartičarski div Mastercard i još četiri tvrtke kažnjeni su zbog kartelskog udruživanja kojim su nastojali ograničiti konkurenciju na natječajima za ugovore o programima bonova za socijalnu pomoć, presudio je britanski regulator za platne sustave.

Tvrtke Allpay, PFS, Sulion i APS imaju programe za distribuciju socijalne pomoći koju isplaćuju lokalne vlasti, a zajedno s Mastercardom dogovorile su da si neće otimati klijente niti međusobno konkurirati na natječajima, objavio je britanski regulator za platne sustave.

Dogovor obuhvaća razdoblje od 2012. do 2018. godine, navodi BBC.

APS i PFS imali su sličan dodatni sporazum od 2014. to 2016.godine, napominje britanski regulator.

Mastercard i još dvije kompanije priznali su sudjelovanje u takvim dogovorima i pristali su platiti kaznu od 32 milijuna funta.

Cilj je programa pomoći lokalnim vlastima da osiguraju bonove za ranjive skupine građana poput tražitelja azila, beskućnika i žrtvi obiteljskog nasilja.

Mastercard je upravljao sustavima plaćanja, a uspostavio je forum gdje su se kartične kuće sastajale s potencijalnim klijentima i međusobno.

“Zbog takvih tajnih sporazuma, mišljenja smo da su uključene strane djelovale poput kartela”, rekao je Chris Hemsley, izvršni direktor regulatora.

Zbog smanjene konkurencije lokalne su vlasti možda propustile bolju uslugu ili nižu cijenu usluge, smatra regulator.

“Tajni sporazumi kod plaćanja apsolutno su neprihvatljivi. Tamo gdje ih uočimo tražit ćemo da se poduzmu odgovarajuće mjere, zaustavit ćemo ih i tražiti da se sudionike kazni velikim globama”, poručio je Hemsley.

Riječ je o prvoj presudi o zaštiti tržišnog natjecanja toga regulatora koji je utemeljen 2015. godine sa zadaćom nadzora tržišta za elektronička plaćanja, navodi BBC.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.