Massive Attack snimili film o dekarboniziranju glazbene industrije

Proslavljena engleska grupa Massive Attack  u četvrtak je predstavila kratki edukativni film koji govori o naporima grupe da organiziraju koncerte s niskim udjelom ugljika i neutralnim ugljikom jer kako su zaključili „Od benzina koji je potreban za koncert, do otpada koji nastaje tijekom koncerta, pa sve do zračnih milja koje glazbenici naprave obilazeći od grada do grada, glavni je izvor emisije ugljika tijekom glazbenih izvedbi uživo“

“Kao bend koji je često na turnejama uvijek smo bili svjesni štete koju naša industrija i njezino ponašanje nanose okolišu.”, izjavio je obrazlažući snimanje filma Robert Del Naja iz grupe Massive Attack. Film je nastao suradnjom grupe s britanskim Centrom za klimatska istraživanja Tyndall kako bi pronašli rješenja za ispitivanje emisije ugljika koje proizvode za vrijeme turneja sa željom da saznaju i što mogu učiniti da se to promijeni. Zajedno su s gradskim vlastima i zelenom energetskom tvrtkom Ecotricity isplanirali prikladan koncertni show u Liverpoolu 2020. godine.

“Pronašli smo partnere koji su bili spremni riskirati zajedno s nama i stvoriti katalizator koji pokazuje da događaji s izuzetno niskom razinom ugljika i na kraju neutralni prema ugljiku nisu samo mogući već i održivi i pogodni za nastupe uživo”. Iako je ta planirana turneja otkazana zbog pandemije, film poziva sve iz glazbene industrije da “iskoriste ovo vrijeme za planiranje i prihvaćanje seizmičkih promjena kao i pustoš koju pandemija ubire kroz naš život”, naglasili su članovi grupe. “U toj prisilnoj pauzi pojavila se prilika za razmišljanjem i promjenama. Došli smo do spoznaje da se naša industrija ne može ili ne želi brzo dovoljno kretati da glazba uživo odigra svoju ulogu u brzoj dekarbonizaciji, pa smo se odlučili za redizajn koji mijenja sve kako bismo stvorili nove identitete i okolnosti ne bi li pogurali i pokazali da je to moguće.”, izjavio je Robert Del Naja iz grupe Massive Attack.

Komentiraj