DIMENSIONS FESTIVAL

Massive Attack na najvećoj pozornici ikad postavljenoj u pulskoj Areni

U SKLOPU FESTIVALA DIMENSIONS U SRIJEDU, 24. KOLOVOZA, NASTUPA POPULARNI BRITANSKI SASTAV

Na do sada najvećoj ikada postavljenoj pozornici u Areni, u srijedu, 24. kolovoza, nastupit će proslavljeni bristolski trip hop sastav Massive Attack te sve hvaljeniji američki saksofonist Kamasi Washington uz pratnju svog orkestra, kao i rodonačelnik house glazbe iz Detroita – Moodymann, u sklopu otvaranja petog po redu festivala Dimensions.

Devetero glazbenika koji čine koncertnu postavu britanske trip hop grupe Massive Attack, prati čak 27 članova tehničke ekipe i menadžmenta koji su zaduženi za to da njihov nastup prođe besprijekorno jer je riječ o impresivnoj produkciji. Nije ni čudo, uzme li se u obzir da je riječ o utjecajnoj britanskoj grupi koja se ove godine vratila u centar pažnje zahvaljujući EP-u ‘’Ritual Spirit’’ objavljenom u siječnju, na kojem su surađivali sa starim suradnikom Trickyjem, Burialom i hip hop grupom Young Fathers, reperom Roots Manuvom te pjevačem Azekelom koji s njima nastupa u Puli. Ujedno je to i njihovo prvo izdanje nakon albuma ‘’Heligoland’’ iz 2010. Ovih dana izbacili su i novi singl ‘’The Spoils’’ u kojem gostuje pjevačica grupe Mazzy Star Hope Sandoval, dok glavnu žensku ulogu u videospotu ima oskarovka Cate Blanchett.

Poznat po svojim istovremeno vizualno spektakularnim te politički i socijalno osviještenim nastupima, Massive Attack u Pulu stiže s vlastitom velikom produkcijskom podrškom, impresivnim videozidom i svjetlosnim efektima. Pored ključnih članova skupine, Roberta 3D Del Naje i Granta Daddy G Marshalla, na pozornici će gostovati i jamajčanski roots reggae pjevač Horace Andy, čiji je glas obilježio album ‘’Blue Lines’’, pjevačica Deborah Miller te britanski kantautor i producent Azekel.

Da nije u pitanju samo „još jedan od festivala“ na obali, govori i podatak da se za peti Dimensions prijavilo oko 150 domaćih i stranih novinara sa svih strana svijeta, koji dolaze zbog Massive Attacka, ali i zbog odličnog Kamasija Washingtona, jednog od najcjenjenijih jazz glazbenika u svijetu, kojem je ovo prvi nastup u Hrvatskoj.
‘’Ono što razlikuje Dimensions od ostalih festivala je brisanje granica između žanrova te politika izbora samo najfinijeg od housea, techna, jazza, soula, funka i drugih glazbenih pravaca’’, izjavila je za Nacional Maja Gujinović, glasnogovornica festivala Dimesions i Outlook. Opisala je kako je surađivati s profesionalcima iz Velike Britanije koji su pokrenuli ovaj festival: ‘’Imamo sreću što možemo učiti od naših prijatelja s Otoka čija se festivalska kultura razvija već 30 godina, a oni, pak, od nas mogu vidjeti koliko utjecaja ima dobro poznavanje lokalnih prilika, institucija i poznata hrvatska vještina ‘multitaskinga’. Organizacija Outlooka i Dimensionsa je već jedna dobro uhodana obitelj, nešto do čega se dolazi godinama u težnji za istim ciljem – kvalitetnim i sigurnim festivalom. Svakako pomaže i činjenica da su svi u organizaciji ‘’skovani’’ na underground glazbenoj sceni i to što se stvara plod je strasti prema glazbi. Ipak, to je ozbiljan i kompleksan posao i mislimo da ga za sada zajedno uspješno i obavljamo.’’ 

Premda je Massive Attack glavna zvijezda ovog Dimensions spektakla, nikako ne valja podcijeniti nastup iskusnog američkog DJ-a Moodymanna, kao i prvi hrvatski nastup izvrsnog Kamasija Washingtona. Osim što je poznat po suradnji s višestrukim dobitnikom nagrade Grammy Kendrickom Lamarom na albumu ‘’To Pimp A Butterfly’’, Washington je prošle godine pokorio publiku i kritiku debitantskim trostrukim albumom ‘’The Epic’’.

Komentiraj