DIMENSIONS FESTIVAL

U SKLOPU FESTIVALA DIMENSIONS U SRIJEDU, 24. KOLOVOZA, NASTUPA POPULARNI BRITANSKI SASTAV

Na do sada najvećoj ikada postavljenoj pozornici u Areni, u srijedu, 24. kolovoza, nastupit će proslavljeni bristolski trip hop sastav Massive Attack te sve hvaljeniji američki saksofonist Kamasi Washington uz pratnju svog orkestra, kao i rodonačelnik house glazbe iz Detroita – Moodymann, u sklopu otvaranja petog po redu festivala Dimensions.

Devetero glazbenika koji čine koncertnu postavu britanske trip hop grupe Massive Attack, prati čak 27 članova tehničke ekipe i menadžmenta koji su zaduženi za to da njihov nastup prođe besprijekorno jer je riječ o impresivnoj produkciji. Nije ni čudo, uzme li se u obzir da je riječ o utjecajnoj britanskoj grupi koja se ove godine vratila u centar pažnje zahvaljujući EP-u ‘’Ritual Spirit’’ objavljenom u siječnju, na kojem su surađivali sa starim suradnikom Trickyjem, Burialom i hip hop grupom Young Fathers, reperom Roots Manuvom te pjevačem Azekelom koji s njima nastupa u Puli. Ujedno je to i njihovo prvo izdanje nakon albuma ‘’Heligoland’’ iz 2010. Ovih dana izbacili su i novi singl ‘’The Spoils’’ u kojem gostuje pjevačica grupe Mazzy Star Hope Sandoval, dok glavnu žensku ulogu u videospotu ima oskarovka Cate Blanchett.

Poznat po svojim istovremeno vizualno spektakularnim te politički i socijalno osviještenim nastupima, Massive Attack u Pulu stiže s vlastitom velikom produkcijskom podrškom, impresivnim videozidom i svjetlosnim efektima. Pored ključnih članova skupine, Roberta 3D Del Naje i Granta Daddy G Marshalla, na pozornici će gostovati i jamajčanski roots reggae pjevač Horace Andy, čiji je glas obilježio album ‘’Blue Lines’’, pjevačica Deborah Miller te britanski kantautor i producent Azekel.

Da nije u pitanju samo „još jedan od festivala“ na obali, govori i podatak da se za peti Dimensions prijavilo oko 150 domaćih i stranih novinara sa svih strana svijeta, koji dolaze zbog Massive Attacka, ali i zbog odličnog Kamasija Washingtona, jednog od najcjenjenijih jazz glazbenika u svijetu, kojem je ovo prvi nastup u Hrvatskoj.
‘’Ono što razlikuje Dimensions od ostalih festivala je brisanje granica između žanrova te politika izbora samo najfinijeg od housea, techna, jazza, soula, funka i drugih glazbenih pravaca’’, izjavila je za Nacional Maja Gujinović, glasnogovornica festivala Dimesions i Outlook. Opisala je kako je surađivati s profesionalcima iz Velike Britanije koji su pokrenuli ovaj festival: ‘’Imamo sreću što možemo učiti od naših prijatelja s Otoka čija se festivalska kultura razvija već 30 godina, a oni, pak, od nas mogu vidjeti koliko utjecaja ima dobro poznavanje lokalnih prilika, institucija i poznata hrvatska vještina ‘multitaskinga’. Organizacija Outlooka i Dimensionsa je već jedna dobro uhodana obitelj, nešto do čega se dolazi godinama u težnji za istim ciljem – kvalitetnim i sigurnim festivalom. Svakako pomaže i činjenica da su svi u organizaciji ‘’skovani’’ na underground glazbenoj sceni i to što se stvara plod je strasti prema glazbi. Ipak, to je ozbiljan i kompleksan posao i mislimo da ga za sada zajedno uspješno i obavljamo.’’ 

Premda je Massive Attack glavna zvijezda ovog Dimensions spektakla, nikako ne valja podcijeniti nastup iskusnog američkog DJ-a Moodymanna, kao i prvi hrvatski nastup izvrsnog Kamasija Washingtona. Osim što je poznat po suradnji s višestrukim dobitnikom nagrade Grammy Kendrickom Lamarom na albumu ‘’To Pimp A Butterfly’’, Washington je prošle godine pokorio publiku i kritiku debitantskim trostrukim albumom ‘’The Epic’’.

Komentiraj

PREKODIMENSIONS FESTIVAL
Podijeli objavu
Prethodni članakFOTO: MILANOVIĆ NA NASLOVNICAMA GOTOVO SVIH SRPSKIH MEDIJA “Ustaški unuk prijeti Srbiji”
Sljedeći članakPOSTIGNUT DOGOVOR O EVAKUACIJI DARAYYA Iz grada odlazi 700 pobunjenika i 4000 civila
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.