Masovno ubojstvo robova na brodu Zong potaknulo je ograničavanje trgovine robljem

Masakr na Zongu je masovno ubojstvo robova koje je 1781. godine izvela posada britanskog broda za prijevoz robova Zong tokom putovanja na Karipskom moru, poznato po tome što je izazvalo skandal i potaklo sudske parnice koje će nekoliko desetljeća kasnije dovesti do zabrane trgovine robljem u Britanskom Imperiju.

Zong je 18. kolovoza 1781. isplovio iz Accre (u današnjoj Gani) s 442 robova kupljenih na tamošnjim tržnicama i namijenjenih prodaji na tadašnjoj britanskoj koloniji Jamajci. Prije nego što je stigao do odredišta, zbog greške u navigaciji, ali i prentatrpanosti robovima, ispostavilo se da mu nedostaju zalihe pitke vode. Posada je riješila problem tako što je 29. studenog u tri grupe višak robova bacila u more.

Cijeli je slučaj do javnosti stigao nakon što su vlasnici broda pokušali naplatiti osiguranje, a što je osiguravatelj, sumnjajući u prevaru, odbio potvrditi. To je dovelo do parnice na londonskom sudu, koje je 1783. završilo u korist brodovlasnika; na presudu je uložena žalba pred Sudom kraljeve klupe gdje je utvrđeno da se zbog novih dokaza mora održati novo suđenje.

Iako to novo suđenje nije održano, cijeli je slučaj dao značajan zamah abolicionističkom pokretu u tadašnjem Ujedinjenom Kraljevstvu, odnosno potakao donošenje prvih zakona kojima se nastojala regulirati i ograničiti trgovina robljem.

Komentiraj