Armin Durgut/PIXSELL

Masovne smjene u policiji RS

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač u petak je smijenio gotovo sve šefove važnih uprava u ministarstvu, a među smijenjenima je i Darko Ilić, dosadašnji načelnik uprave za borbu protiv organiziranog i teškog kriminala kojega skupina “Pravda za Davida” označava kao sukrivca za smrt mladića Davida Dragičevića koji je pronađen mrtav u ožujku prošle godine a njegova smrt još nije razjašnjena.

Iz MUP-a RS su o smjenama izvijestili priopćenjem u kojemu nisu navedeni razlozi za takav postupak a pojašnjeno je samo kako su uz Ilića smijenjeni i načelnici uprave kriminalističke policije, uprave policije, uprave za boru protiv terorizma i ekstremizma te načelnici policijskih uprava Banje Luke, Prijedora, Doboja i Trebinja.

Na sve te dužnosti već su imenovane druge osobe.

Lukač slovi za osobu koja uživa apsolutno povjerenje predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, faktičkog političkog lidera tog entiteta.

Prosvjednici iz skupine “Pravda za Davida” zahtijevali su i Lukačevu smjenu nakon što je policija RS 25. prosinca prošle godine silom rastjerala prosvjednike koji su na ulicama Banje Luke tražli istinu o smrti Davida Dragičevića.

Lukač je nakon toga izjavio kako neće podnijeti ostavku a u njegovu zaštitu stao je i Dodik uz konstataciju kako je smjena ministra policije moguća samo ukoliko se jasno dokaže da je on prekršio neki zakon.

Od 30. prosinca prošle godine u Banjoj Luci je na snazi apsolutna zabrana okupljanja na Trgu Krajine na kojemu su ranije održavani prosvjedi skupine “Pravda za Davida”.

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS iz oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković koji je do sada četiri puta uhićen zbog sudjelovanja u prosvjedima u petak navečer je u središtu Banje Luke priredio svojevrsni prosvjedni performance.

Od prolaznika je na ulici prikupljao potpise za inicijativu o uvođenju zakona o zabrani slobode kretanja, mišljenja i javnog okupljanja

“Danas ne možete slobodno hodati banjolučkim trgom, kazati što osjećate niti se javno okupljati i zato smatramo da trebamo predložiti parlamentu RS usvajanje zakona o zabrani slobode kretanja, mišljenja i javnog okupljanja”, kazao je novinarima Stanivuković.

Komentiraj