facebook.com

Maslinik znači puno vremena u prirodi i fizički rad na zemlji

Na “zemlji debelici“ rakljanskog Podanka, svojoj djedovini po lozi Vickovih, obitelj Teković je zasadila svoje maslinike. Prve masline su posadili 2000. godine, a nasade su širili 2005. i 2008. godine. U maslinicima uzgajaju sorte: Istarsku bjelicu, Leccino, Pendolino, Oblicu i Bužu.

Nazive dvaju ulja kojima su se predstavili, Mati i Šći, našli su u rakljanskom govoru: mati je rakljanska riječ za majku, šći za kći, a fameja za obitelj. Fameja Mati je sortno ulje dobiveno od Istarske bjelice. To snažno ulje harmonizira naizgled nespojive osobine: gorko je i slatko, voćno je i pikantno, sve u istoj kapi ulja. No, takva je i svaka mati u Fameji: odlučna i čvrsta, a istovremeno osjećajna i puna ljubavi.

Ulje Fameja Šći je lagano i iznimno aromatično, slatki spoj sorti Leccino i Pendolino. To mirisno ulje je, kao i svaka mladost u našoj Fameji, vedre, vesele i zaigrane naravi. Šći je voćno i travnato ulje inspirirano svim Famejinim kćerima, čistom srećom i zvonkim smijehom. Najljepša oda radosti života.

Masline su počeli saditi kako bi ih briga o maslinicima povezala za cijeli život i kako bi se više i češće viđali. Maslinik je donio dodatnu radost u širu obitelj, postao čvrsta spona i omiljena zajednička tema.

“Sadnja maslinika je, iz današnje perspektive, jedna od najboljih stvari koju smo uopće mogli napravili za sebe. Maslinik znači puno vremena u prirodi, fizički rad na zemlji, energiziranje i na suncu i na buri te redovito druženje s famejom kroz cijelu godinu. Druženja uvijek začinimo smijehom i dobrom hranom, a u periodu berbe sve još zalijemo i mladim uljem u koje smo svi redom zaljubljeni. Taj osjećaj, neka mješavina ljubavi i ponosa, je neprocjenjiv”, rekao je Alberto Teković, Famejin spiritus movens.

“Ovdje je sve autentično, a to je zapravo najveći uspjeh u našem poslu. Kad dobro ispričaš istinu riječima i slikom ona i na papiru i na etiketi i na licu naših klijenata zasja jednakim sjajem. S ljubavlju smo zaokružili priču o ljudima koji rade s ljubavlju. Volimo takve angažmane“, izjavila je Lana Bedeković Rosandić, Alertova managerica.

U Fameji su uspjeli očuvati bliskost, uvijek imaju još nešto za reći, još jednu sortu za posaditi. U moderno vrijeme kada čovjek većinu vremena provodi sjedeći u zatvorenim prostorima, rad u masliniku je poseban i rijedak užitak.

Komentiraj