Maslac i jaja su u redu, margarin štetan

Konzumiranje margarina povećava opasnost od razvoja srčanih bolesti i prijevremene smrti, no to nije slučaj kada su u pitanju maslac i jaja, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici su odavno utvrdili da transmasne kiseline, industrijski proizvedene termičkom obradom biljnog ulja, koje nalazimo u brojnim proizvodima – od margarina do brze hrane nemaju nikakva pozitivnog utjecaja na zdravlje. Naprotiv, njihova konzumacija povećava rizik od preuranjene smrti za trećinu.

Za razliku od transmasnih, zasićene masne kiseline, kojih ima u namirnicama životinjskog porijekla poput mlijeka i mesa, ne povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara ni dijabetesa tipa 2, kao niti rizik od prijevremene smrti, pokazalo je zadnje istraživanje.

Iako britanska vlada građanima savjetuje smanjenje unosa u organizam zasićenih masnih kiselina kako bi izbjegli potencijalni razvoj srčanih bolesti, istraživanje čiji su rezultati objavljeni u British Medical Journal, dovodi u pitanje njihovu štetnost o kojoj se dosad naveliko govorilo.

Voditelj istraživanja Russell de Souza, asistent na odjelu kliničke epidemiologije i biostatistike na kanadskom sveučilištu McMaster objašnjava: “Godinama se ljudima savjetuje da iz prehrane izbace ili da smanje unos masnoća. Transmasne kiseline loše utječu na zdravlje i predstavljaju velik rizik za razvoj srčanih bolesti, no to nije slučaj sa zasićenim masnim kiselinama, jer nam još nije u potpunosti jasno kako djeluju na organizam. Dakle, ne zagovaramo povećanje unosa zasićenih masnih kiselina u prehranu dok ne budemo u potpunosti sigurni da veće količine dobro djeluju na zdravstveno stanje pojedinca”.

Znanstvenici su analizirali rezultate 50 raznih studija o tomu u kojoj mjeri dva tipa masnih kiselina utječu na zdravlje pojedinca te su ustanovili da nema povezanosti između konzumiranja namirnica bogatih masnim zasićenim kiselinama i povećanog rizika od moždanog ili srčanog udara. No, nema ni dokaza da prehrana bogata zasićenim masnoćama smanjuje rizik od srčanih bolesti. Naprotiv, transmasne kiseline dovode se u vezu s 34-postotnim povećanjem smrtnosti od bilo kojeg uzroka, 28-postotnim povećanjem smrtnosti od koronarnih bolesti i 21 postotnim povećanjem rizika od razvoja srčanih bolesti.

Kardiovaskularne bolesti uzrokuju više od četvrtine svih smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji, gdje aktualne zdravstvene smjernice stanovništvu savjetuju da ne konzumira više od 39 grama zasićenih masnoća dnevno, a maksimalna količina za žene je 20 grama.

Zvijezda: Naš margarin ne sadrži štetne transmasti

Ipak, hrvatski proizvođač margarina Zvijezda ističe kako oni u svojoj proizvodnji već više od deset godina ne koriste štetne transmasti.

“Prije svega treba razumjeti da se često prenose informacije iz stranih medija, koje spominju proces proizvodnje margarina kakav se u Zvijezdi ne koristi već više od 10 godina. Stoga hrvatski potrošači mogu biti sigurni da Zvijezda margarini nemaju štetnih transmasti”, izjavio je direktor proizvodnje u Zvijezdi, Josip Cvetko i istaknuo da smo po tom pitanju napredniji i od nekih europskih zemalja, kao i SAD-a, koji su često izvor takvih istraživanja.

Aktivnosti smanjivanja udjela transmasnih kiselina u svojim proizvodima Zvijezda je započela još 2003. godine, a 2007. je u potpunosti izbacila hidrogenirane masti (transmasti) iz svojih margarina. Dodaju kako su masnoće u margarinu najvećim dijelom nezasićene masne kiseline, a za njih se u nizu istraživanje pokazalo kako imaju potitivan učinak na zdravlje. “Zato ih se i naziva dobrim mastima”, zaključuju iz Zvijezde.

Komentiraj