epa

MASAKR U napadu IS-a na području Deir al-Zora ubijeno 75 civila

Najmanje 75 civila ubijeno je u napadu autobombom koji je u subotu izvela Islamska država u sirijskoj pokrajini Deir al-Zor, po podacima od nedjelje Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

“Uz više od 75 mrtvih, među kojima su i djeca, tu je i 140 ranjenih”, istaknuo je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorija, ističući da su žrtve raseljene osobe koje bježe od raznih ofenziva na IS u toj pokrajini.

“Meta Islamske države u subotu navečer bio je skup izbjeglica na obali Eufrata, te su u eksploziji automobila bombe deseci ljudi ubijeni i ranjeni”, rekao je Rahman.

U četvrtak su sirijska vojska i njezini ruski i iranski saveznici objavili da su potjerali zadnje borce IS-a iz Deir al-Zora čime su oni izgubli posljednji veliki grad.

Borbe se nastavljaju u ostatku pokrajine gdje se IS nalazi u dolini Eufrata.

Žrtve napada u subotu stigle su iz područja borbi u toj naftom bogatoj pokrajini u kojoj su džihadisti mete dviju različitih ofenziva. Jednu vode snage sirijskog režima a drugu arapsko-kurdski savez kojem potporu daje Washington.

Izbjeglice su izgubljeni u pustinjskim područjima gdje komunikacije ne postoje, rekao je Rahman u subotu.

“Posljednjih tjedana, više od 350.000 ljudi, među kojima 175.000 djece, riskiralo je život kako bi se sklonilo i pobjeglo iz Deir al-Zora”, objavila je organizacija Save The Children.

Komentiraj