epa06651643 Palestinians protesters during clashes with Israeli toops near the border with Israel in the east of Jabaliya refugee camp in the northern Gaza Strip, 06 April 2018, (issued 07 April 2018). Palestinian Islamist group Hamas called for another day of protest on 06 April, near the border with Israel, a week after 18 Palestinians were killed in clashes with Israeli forces during a march toward the border to commemorate the annual Land Day on 30 March. Protesters demanded that Palestinian refugees across the Middle East be allowed to return to their ancestral lands that are currently Israeli territory. EPA/MOHAMMED SABER

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i Bijela kuća su u ponedjeljak rekli da je Hamas odgovoran za uporabu sile u Pojasu Gaze, gdje je u izraelskoj paljbi poginulo 55 Palestinaca, prema posljednjim informacijama palenstinskih dužnosnika.

“Svaka zemlja je obvezna braniti svoj teritorij”, napisao je Netanyahu na Twitteru. “Teroristička organizacija Hamas obznanjuje da namjerava uništiti Izrael i u tu svrhu šalje tisuće ljudi da probiju granicu”, rekao je i dodao da će Izrael nastaviti odlučno djelovati da ih u tome spriječi.

Bijela kuća je u ponedjeljak Hamas proglasila odgovornim za smrt 55 Palestinaca koje je ubila izraelska vojska u Pojasu Gaze tijekom prosvjeda zbog preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem.”Odgovornost za te tragične smrti u potpunosti leži na Hamasu”, upozorio je Raj Shah, zamjenik glasnogovornika američke vlade. Bijela kuća se prvi puta oglasila o tim nasiljima u ponedjeljak u kojima je stradalo “osmero djece mlađe od 16 godina”, prema podacima palestinskog veleposlanika u UN-u.

“Hamas namjerno i cinično izaziva taj izraelski odgovor”, objasnio je Raj Shah na konferenciji za novinare i dodao da je islamistički pokret “organizacija koja se bavi ciničnim aktivnostima koje su izazvale te smrti”.

S druge strane, Turska je na konzultacije povukla svoje veleposlanike iz SAD-a i Izarela, a predsjednik Recep Erdogan proglasio je tri dana žalosti.

Komentiraj