Marušić: “Ukinite trošarine na nove aute i PDV na nove gume”

Ukidanje trošarina na nova vozila i ukidanje ili sniženje PDV-a na nove gume jedan je od prijedloga za koje stručnjak za promet Željko Marušić tvrdi da bi smanjili opasnosti u prometu.

Komentirajući za dnevnik.hr tešku prometnu nesreću preksinoć kod Udbine, u kojoj su poginula tri muškarca, Marušić je upozorio da za magle treba voziti mnogo sporije. “ako treba 50, 40, 30, 20 km/h”. Istodobno, međutim, “treba paziti da netko ne naleti na vas ako je brzina premala” otraga. Stoga Marušić zaključuje kako je po magli “preporučljivo uopće ne voziti“.

Teška nesreća kod Udbine, poginule tri osobe

Također, “vožnja s ljetnim gumama je ruski rulet”, ističe, a od korištenja mobitela u vožnji gori su san i umor. “Ako vozač zaspi, više ništa ne pomaže”, dodaje.

Komentirajući nesreću, kazao je kako ishod možda ne bi bio tragičan “da je barem jedno od dva vozila imalo sustav autonomnog kočenja”. Da su ga imala oba, nesreća se ne bi ni dogodila, pa Marušić smatra “velikim problemom da takva vozila država penalizira”. “Zbog toga predlažem da se ukine trošarina na nova vozila i da se ukine ili smanji PDV na nove gume”, ističe Marušić.

O nekažnjavanju prekršaja kaže: “Mala je izvjesnost kažnjavanja, jer više vrijedi kazna od 500 kuna koja se naplati, nego ona od 50.000 kuna koja se ne naplati. Da bismo to uspjeli, trebamo ceste premrežiti kamerama i riješiti pravosuđe“, kazao je Željko Marušić.

Komentiraj