Marulićevi dani od 23. do 30. travnja

Ivo Cagalj/PIXSELL

Festival hrvatske drame Marulićevi dani održat će se od 23. do 30. travnja u Splitu, a u konkurenciji za nagrade 29. izdanja te manifestacije bit će izvedeno trinaest predstava po izboru Mire Muhoberac, priopćeno je iz splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK).
Marulićeve dane otvorit će 23. travnja ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a u sklopu svečanoga otvorenja bit će uručene nagrade Ministarstva kulture Marin Držić za najbolji dramski tekst.
Za festivalske nagrade natjecat će se predstave “Furbaćona 2” Branka Lučića u izvedbi Istarskog narodnog kazališta i Gradskog kazališta Pula, “Paralelni svjetovi” Mire Gavrana u izvedbi HNK Split, “Djevojčica sa žicama” Marjana Nečaka i Maje Hrgović u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana i Moving Music Theatre Bitola i “Kako je počeo rat na mom otoku” Ive i Vinka Brešana u izvedbi GDK Gavelle i HNK u Šibeniku.
Zagrebački Teatar Exit izvest će predstavu “Susret” Nine Mitrović, Satiričko kazalište Kerempuh autorski projekt Bobe Jelčića “Govori glasnije!”, HNK Split i kazalište “PlayDrama” predstavu “Mala Moskva” Tomislava Zajeca HNK, a zagrebački HNK “Svaki tvoj rođendan” Mire Gavrana.
Na programu su i “Proba orkestra” (Federico Fellini – Brunello Rondi / Nina Mitrović) Zagrebačkog kazališta mladih, “Ispravci ritma” (Goran Ferčec) Kazališnog kolektiva BADco, HNK u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara, “Ni prijatelj ni brat” (Marina Petković Liker i Maja Sviben) Umjetničke organizacije Četveroruka, autorski projekt Ane Maras Harmander “Brodolomke” u izvedbi Kazališta Moruzgva i koprivničkoga Ludens teatra te “Emet” Ivane Šojat HNK u Osijeku.
U bogatom popratnom programu bit će predstavljene dvije teatrološke knjige – monografija “Ivo Raić hrvatski i europski glumac i redatelj” Antonije Bogner-Šaban te knjiga drama Elvisa Bošnjaka “Dalmatinska trilogija”, a na Šolti će se održati pjesnička manifestacija Ča, more, judi.
Drugoga festivalskog dana, 24. travnja bit će javno pročitana prvonagrađena drama na natječaju Marin Držić – “Raj pa kraj” Predraga Raosa, a u sklopu festivala održat će se i radionica dramskog pisanja koju vodi Tomislav Zajec. U subotu 27. travnja pod nazivom Nova hrvatska drama ili oni koji dolaze bit će scenski prezentirani ulomci iz dramskih tekstova nastalih na prethodnim radionicama.
Zadnjega festivalskog dana, nakon dodjele nagrada, Zagrebačko kazalište mladih izvest će predstavu “Pansion Eden” autora Juli Jakab, Árpáda Schillinga i Éve Zabezsinszkij.
O festivalskim nagradama Marul, koje se dodjeljuju u šest kategorija (za suvremeni dramski tekst; za dramaturgiju, odnosno dramatizaciju, adaptaciju ili lokalizaciju predstave; za predstavu u cjelini; za režiju; za glumačka ostvarenja; te za umjetničko ostvarenje – scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla ili originalnu glazbu) odlučivat će peteročlani ocjenjivački sud u kojemu će biti glumica Anja Šovagović Despot, redatelj Ivan Plazibat, scenografkinja Dinka Jeričević, dramaturginja Ana Prolić i teatrologinja Dubravka Crnojević Carić.
Osim nagrada Marul tradicionalno se dodjeljuje i Nagrada publike za najbolju predstavu koju dobiva predstava s najvećom prosječnom ocjenom gledatelja, a glavni medijski pokrovitelj, dnevni list Slobodna Dalmacija dodjeljuje Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje o kojoj odlučuje izabrani žiri čitatelja.

Komentiraj