HINA/ Damir SENČAR

MARTINOVIĆ NAJAVIO KOALICIJSKI UGOVOR Milošević: Orešković savršeno potvrđuje cilj MOST-a i Domoljubne koalicije

Tihomir Orešković novi je mandatar hrvatske Vlade. Njegov su izbor večeras u studiju ‘Otvorenog‘ komentirali HDZ-ov Ivan Domagoj Milošević, SDP-ov Arsen Bauk, Juro Martinović iz MOST-a nezavisih lista te predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić.

Milošević je istaknuo kako Orešković ‘savršeno potvrđuje cilj MOST-a i Domoljubne koalicije’, a to su reforme i gospodarski oporavak.

Martinović je istaknuo kako je MOST imao nekoliko svojih kandidata, ali su od njih odustali kada su vidjeli Oreškovićeve reference.

Bauk je istaknuo kako je, očito, jedino Orešković mogao dobiti 78 potpisa. “Da je to mogao Karamarko, onda bi on bio mandatar”, istaknuo je. Dodao je kako još uvijek nisu uspjeli saznati tko je na kraju koga znao i koji su točni razlozi ovog obrata.

“Kada se ide u koaliciju, povjerenje je jako važno, a ono se u jednom trenu kod nas izgubilo”, istaknuo je Martinović.

Mudrinić je poručio kako bi u Vladu trebalo donijeti stručni tim koji će Oreškoviu biti podrška, dodajući da je najvažnije što prije dići kredibilitet Hrvatske u inozemstvu. Za Oreškovića kaže da je iskusan i staložen, sa ozbiljnim pristupom poslu. Milošević je poručio kako očekuje da se Oreškoviću pruži prilika, bez obzira na političke preferencije.

Martinović je otkrio kako je MOST tek jučer saznamo da je Domoljubna koalicija ranije razgovarala s Oreškovićem o njegovoj ulozi u novoj vladi. Dodao je kako su njegovi ljudi u sve ovo ušli kako bi donijeli promjene, a ne se uhljebili, te rekao kako će Orešković ‘teško biti lošiji od svog prethodnika’. Napomenuo je i kako nije bilo lako ugasiti ambicije čelnika stranaka da odustanu od mjesta premijera.

Milošević je rekao da će novi premijer bolje govoriti engleski od svog prethodnika, a Bauk se nadovezao kako nema nikakvih problema s Oreškovićevim govorom.

Iako je čelnik MOST-a nakon dogovora s Domoljubnom koalicijom poručio kako se ne radi o nikakvoj koaliciji, već o suradnji, Martinović je večeras najavio kako će u sljedećim danima potpisati koalicijski ugovor s Domoljubnom koalicijom, koji će im donijeti pozicije za provođenje reformi.

Komentiraj