Martina Vlašić Iljkić: “Suci u dosta slučajeva vrednuju biološko roditeljstvo nauštrb prava djece”

Socijalna radnica i saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić u ponedjeljak je u ‘Novom danu’ N1 televizije govorila o problemima u sustavu socijalne skrbi, a komentirala je i tragičan slučaj djevojčice iz Nove Gradiške.

Martina Vlašić Iljkić rekla je da je zbog problema u sustavu socijalne skrbi pisala i ministru Ivanu Malenici, ali nije dobila odgovor. “Nismo dobili odgovor u proteklih deset dana kada je u medije došla informacija da je unazad pet godina više od 2000 djece na smještaju nego što je to bilo prije pet godina. Naravno da je to bio povod da se reagira i ukaže na probleme i da se vlada suoči s problemima koji sustav socijalne skrbi ima sa smještajem djece”, rekla je.

Saborska zastupnica SDP-a komentirala je i koji su najveći problemi u sustavu socijalne skrbi. “U nemalom broju slučajeva na prijedlog centara za socijalnu skrb, sudovi odbijaju biološke roditelje lišavati roditeljske skrbi, što zasigurno otežava kasnije postupke. Sudovi su još uvijek skloni donositi odluke u interesu bioloških roditelja nauštrb djece, odnosno prava djece”, pojasnila je.

Poručuje da je sud taj donosi odluku o povjeravanju djeteta ili drugoj osobi ili ustanovi socijalne skrbi ili udomiteljskoj obitelji.

Smatra da slučaj preminule djevojčice nije ni došao do suda. “Prve izjave u medijima bile su neshvatljive, da se dijete vratilo u biološku obitelj zbog poboljšanja određenih stambenih prilika. To je meni bio signal da očito ovaj slučaj nije ni došao do suda, odnosno Centar za socijalnu skrb nije prijedlog niti stavio na sud nego je smještaj odradio putem zakona o socijalnoj skrbi i smještaj djeteta je bio isključivo zbog loših stambenih ili materijalnih okolnosti. Taj smještaj je prolongiran na dvije godine, iako znamo da prema zakonu o socijalnoj skrbi privremeni smještaj može trajati do godinu dana. Neshvatljivo je što taj slučaj uopće nije došao do suda”, istaknula je.

Smatra da su i stambeni uvjeti i nasilno ponašanje bili razlozi zbog kojih je prijedlog trebao doći do suda. “Suci u dosta slučajeva gledaju i vrednuju biološko roditeljstvo nauštrb prava djece. U ovom slučaju biološkom roditeljstvu dano je na važnosti više od prava djeteta, na sigurnost i pravo djeteta na zdrav razvoj”, zaključila je Martina Vlašić Iljkić.

Komentiraj