MARTINA DALIĆ ‘Todorić i uprava su vrlo dobro znali kakvo je pravo stanje njihovih knjiga’

HINA

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u sjedištu Ministarstva daje izjavu za medije, nakon objave revidiranog financijskog izvještaja Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe Agrokor.

Na press konferenciji su objavljena revidirana izvješća Agrokora i Ramljak je rekao da je podigao kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u kompaniji.

“Podaci koji su danas predstavljeni za Agrokor koju je revidirala revizorska kuća, u ogromnoj su razlici u odnosu na ono što je Todorić prikazivao. Ta ogromna razlika jasno pokazuju zbog čega je Todorić zatražio primjenu zakon. Todorić i uprava su vrlo dobro znali kakvo je pravo stanje njihovih knjiga. Cijela Agrokor grupa je bila zrela za stečja. Primjenom zakona je očuvana stabilnost godspodarstva. Danas, gledajući financijske izvještaje, rast ne bi bio moguć. Ono što građani trebaju razumjeti, izvješća se odnose na početno stanje. Na stanje koje smo prevladali. Rezultat je stabiliziranje Agrokora i pozitivni trendovi. Upravo očuvanje vrijednosti je najbolji zalog i ulog u uspješno postizanje nagodbe. To će biti težak proces. Ono što je u ovom trenutku bitno, je okrenuti se u Agrokoru u postizanju rokova.

Ono što smo danas vidjeli je revizorsko izvješće. Zašto banke koje su stručne u analizi nisu opazile nedostatke i probleme, ne znam”, izjavila je Dalić.

Svatko u ovome procesu ima pravo štititi svoja prava, to znači da ima pravo tražiti pravnu zaštitu svojih interesa. Kako će se završiti neki pravni postupci, to ne znam. Činjenica da je netko pokrenuo postupak, ne znači da će ga dobiti. Zakon o izvanrednoj upravi je napravljen u skladu s ustavnim načelima u ovako teškim situacijama za cijelo gospodarstvo. Zakon su pisali ljudi iz ministarstva gospodarstva i pravosuđa, a konzultirani su svi stručnjaci. Zakon nije pisalo nikakvo privatno pravno društvo. Neću navesti imena stručnjaka jer su konzultirani s obzirom na svoje stručnosti na isti način kao što se konzultiraju prilikom izrade bilo kojeg drugog zakona. On danas predstavlja sastavni dio pravnog okvira RH. Da ga nije bilo, razgovarali bi o nezaposlenim ljudima i vraćanju Hrvatske u recesiju. 

Zbog čega inzistirate na tim imenima? Zakon donesen u saboru ni na koji način ne može biti sporan. Nikakvih kontakata s direktorima Agrokora nije bilo, sve dok Todorić nije sam zatražio sastanak u vladi. Ja razgovaram s mnogim direktorima i gospodarstvenicima, ali s Todorićem prilike za to nije bilo.

Ramljak je rekao da je sukladno izvješću koji je prezentirao poduzeo zakonom propisane radnje. Ja to razumijem kao uprave Agrokora. Očekujemo da i dalje poduzima sve zakonom prepisane radnje. Ova izvješća jasno i nedvojbeno pokazuju da je Todorić i uprava Agrokora odgovoran i kriv za sve što se događalo  i grupu Agrokora dovelo na rub stečaja. Ono što se pojavljuje na blogovima, ići će svojim tijekom. Prezentacija je pokazala dubinu i težinu problema koja je bila u Agrokoru i s kojom se suočila izvanredna uprava”, rekla je Dalić.

Nije htjela komentirati ništa vezano uz ministra Zdravka Marića.

Komentiraj