Martin Scorsese slavi 78. rođendan

Jedan je od najvećih redatelja s kraja 20-og i početka 21-og stoljeća. Rođen je 17. studenog 1942. godine u Flushingu (Long Island). Njegovi roditelji Charles i Catherine potomci su sicilijanskih imigranata koji su oko 1910. godine došli u New York.

Svoju karijeru započeo je šezdesetih godina, što ga čini pripadnikom Novog Hollywooda, razdoblja koje traje od šezdesetih godina 20-og stoljeća pa sve do blockbustera. Probio se na scenu filmom Ulice zla. Mnogi su njegovi filmovi uzburkali filmske vode. Za neke se govorilo da su kontroverzni poput Posljednjeg Kristova iskušenja. Osim Ulica zla, filmovi koji su tematski povezani s mafijom, kockom i drogom su Dobri momci i Casino. Dva primjera koja nam opisuju problematiku ovisnosti i moći u “savršenom” svijetu u kojem vladaju beskrupulozni muškarci i fatalne žene, u kojem čovjek biva pregažen i pretučen, sve zbog licemjerja i požude iskvarenih pojedinaca.

Scorsese je oduševio publiku poznatim filmovima, sada već kultnim klasicima, poput Taksista i Razjarenog bika. Snimio je niz uspješnih i nagrađivanih filmova: Bande Newyorka – Scorseseova vizija nastanka New Yorka; Avijatičar – biografija ekscentričnog inovatora Howarda Hughesa; Pokojni – irska gangsterska priča; Otok Shutter – psihološki triler pun zagonetki; Hugo – Scorseseov homage filmskoj umjetnosti i Georgesu Mélièsu; Vuk s Wall Streeta – biografija kontroverznog brokera Jordana Belforta.

Komentiraj