Marseille ponovno kažnjen zbog kršenja financijskog fair playa

Francuski prvoligaš Olympique Marseille ponovno je kažnjen zbog kršenja financijskog fair playa. Ovaj put se radi o kršenju nagodbe koju su s UEFA-om sklopili u lipnju 2019. godine. Klub će tako morati platiti tri milijuna eura kazne te će se trajno odreći 15% prihoda od sljedeće dvije sezone u europskim natjecanjima (2020./21 i 2021./22.).

U prekinutoj sezoni Ligue 1 Marseille je zauzeo drugo mjesto na ljestvici te će u sezoni 2020./21. igrati grupnu fazu Lige prvaka. Vodstvo kluba nakon izrečene kazne može odahnuti jer se spekuliralo da će ih UEFA, poput nedavno turskog Trabzonspora, izbaciti iz europskih natjecanja.

Osim financijskih posljedica UEFA je za Marseille uvela i ograničenje broja igrača koje mogu prijaviti za europska natjecanja u sljedeće tri sezone, umjesto 25 nogometaša na A listu će moći uvrstiti dva manje.

Podsjetimo da je Marseille 2019. godine s UEFA-om sklopio nagodbu prema kojoj je između ostaloga kažnjen s dva milijuna eura. Tom prilikom su se i obvezali da će proračunski deficit do 2021. godine smanjiti ispod 30 milijuna eura, a 2022. godine ga dovesti na nulu. Također su imali obvezu troškove zaposlenika i registracije igrača ograničiti ispod razine prihoda za 2020. i 2021. godinu.

Kršenjem nagodbe ona je stavljena van snage tako da aktualnog doprvaka Francuske očekuje izazovno razdoblje u kojem će morati regulirati poslovanje kako u budućnosti ne bi bio izbačen iz europskih natjecanja. Tome će im pomoći i privremeno labavija pravila UEFA-e u vezi financijskog fair playa koja je Izvršni odbor izglasao zbog negativnih posljedica pandemije koronavirusa.

Komentiraj