Markt: “Tužno je da naš dugogodišnji ravnatelj naplaćuje članarinu i postavlja uvjete ljudima kojima je potrebna pomoć”

Danas je krenula isplata novčane pomoći građanima čije su nekretnine stradale od posljedica potresa na sisačkom području. Tom prilikom je čelnik Crvenog križa Robert Markt komentirao neshvatljiv potez kolege iz Crvenog križa u Topuskom koji je građanima naplaćivao 12 kuna, kako bi ostvarili pravo na pomoć.

“Danas sam u brojnim kontaktima s kolegama gospodina Rukavine, raspravljali smo i nismo mogli shvatiti motive ovakvog jednog čina koji u temelju udara na našu organizaciju, pogotovo u dijelu koji govori o odgovornosti”, rekao je Markt za RTL Danas.

Markt je upitan i što kaže o svemu sam Rukavina.

“On nije svjestan svoje nesvijesti. On pokušava opravdati sve svojim razlozima koje nemaju veze s našom organizacijom Najtužnije je da je on jako dugo ravnatelj Crvenog križa i da je došao na takvu ideju i da ljudima u potrebi naplaćuje članstvo”, kazao je Markt.

“Ovo je jedan težak udarac, ali imamo ime i prezime, jedna osoba, jedan ravnatelj koji je učinio nešto iznimno loše. Kao i do sada, sve će biti usmjereno u pružanje pomoći ljudima u potrebi i siguran sam da ćemo nadići ovu situaciju. To je možda pokazatelj da neke elementarne stvari moramo ponavljati. Mi ćemo i dalje pomagati”, dodao je.

Dobra vijest je da je danas počela je isplata pomoći.

“Još jedan pokazatelj da želimo dizati standarde jest da smo željeli ljude iznenaditi na sutrašnjoj pressici da smo isplatili novac. Sutra ćemo moći izaći s točnim brojkama, ali u pitanju su desetine milijuna kuna”, pojasnio je Markt.

Većinu novca su tako već sad isplatili.

“Prvi novac će dobiti ljudi sa zaštićenim računima, zatim oni koji su nam dali svoje tekuće račune. Zatim smo novac uputili i Hrvatskoj pošti koja će pomoć dijeliti građanima na kućni prag. To će se dogoditi u prvim danima sljedećeg tjedna. To su po obitelji u pravilu oko 2000 kuna”, kazao je Markt.

Komentiraj