Markotić: “Zdravstveni će sustav učiniti svoje, ali ne možemo bez građana i njihove odgovornosti”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić u srijedu je, gostujući u Dnevniku Nove TV, otkrila kako su kapaciteti Klinike popunjeni.

Markotić misli da je bilo bilo dano jako puno savjeta kako ne bismo došli u situaciju u kojoj smo se našli.

“Sad smo tu, ne samo mi, nego cijela Europa. Sad je puno teže dati pametan savjet, ali maske, dezinfekcija, distanca, to i dalje stoji. Stoje i sljedeće preporuke – ako imate neke respiratorne simptome nemojte ići na posao, obavijestite svog liječnika, ne idite među druge ljude i ono što je najvažnije, bilo bi dobro da se sva privatna i druga okupljanja smanje na najmanju moguću mjeru”, apelira ravnateljica Zarazne.

Također, građane moli da ne skrivaju svoje kontakte nakon što saznaju da su pozitivni na koronavirus jer tako ugrožavaju druge ljude. “Sad možemo pokušati učiniti da što bolje unutar zdravstvenog sustava zbrinjavamo bolesnike kojih je sve više sa teškim oblicima bolesti, pa i mladih s teškim upalama pluća i pokušati kontrolirati štetu. Vidite da je to teško u brojnim zemljama Europe, mi ćemo isto pokušati svladati taj izazov na najbolji mogući način”, rekla je.

Lijek remesdivir, koji se pokazao dobrim u liječenju koronavirusa, kroz nekoliko bi dana trebao doći u Hrvatsku. Markotić navodi kako u prvoj tranši dolazi pet tisuća bočica. “Remdesivir je naručen preko zajedničke nabave Europske komisije gdje su sve zemlje članice iskazale nekakve potrebe. Narudžba je otišla u prvu tranšu od oko 5000 doza, dolazak se očekuje kroz nekoliko dana”, rekla je Markotić.

U borbi protiv lockdowna može pomoći samo odgovorno ponašanje. “U nekim zemljama vidimo i prosvjede, ljudi to ne mogu izdržati, ekonomija ne može izdržati. Ali u lockdown bi trebali staviti privatna okupljanja, proslave”, istaknula je i zaključila da će zdravstveni sustav učiniti svoje, ali ne mogu bez građana i njihove odgovornosti.

Komentiraj