Markotić: “Virus još uvijek ima prostora i bez potrebnog procjepljivanja neće se zaustaviti”

ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić komentirala je aktualnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i naglasila kako i dalje postoji realna opasnost od virusa, koji se neće moći zaustaviti, ukoliko se ne dosegne potreban nivo procjepljenosti.

“On još uvijek ima dovoljno prostora. Prosjek procijepljenosti u EU je oko 50 posto, a to je daleko ispod potrebnog da se zaustavi širenje virusa” ,naglasila je Markotić u Dnevniku HRT-a.

To je brza delta varijanta koja je preuzela veći dio svijeta. Ona se brzo širi na veći broj ljudi i nemoguće ju je zaustaviti dok se ne dostigne određena razina procijepljenosti, govori Markotić.

Naglasila je kako se ova varijanta virusa najbrže širi od svih dosadašnjih od početka pandemije.

“Od početka smo pretpostavljali da nije samo cijepljenje 100 postotna sigurnost da se ne može virus prenijeti na nekog tko još nije cijepljen. To je tako zato što mikroorganizmi ne moraju napraviti infekciju, rekla je i dodala da kod cijepljenih, u većini slučajeva, mikroorganizmi neće napraviti infekciju, ali mogu napraviti tzv. kolonizaciju, što znači da su prisutni u nosu, na sluznicama i tako prenose infekciju na necijepljenog. To se događa zato što određena antitijela koja imamo u krvi nisu ista kao ona koja imamo na sluznicama i upravo stoga još uvijek se ne možemo osloboditi nošenja maski”, istaknula je.

Markotić je komentirala pristup Velike Britanije pandemiji i rekla je kao su oni imali otvoreniji pristup preko ljeta, ali da se taj pristup događa i u drugim zemljama no one ga nisu definirale tako.

“Vidjet ćemo hoće li Velika Britanija na jesen, kada će biti kompliciranija situacija, kada se ide u zatvorene prostore, sličan pristup postaviti”, istaknula je.

 

Komentiraj