Markotić: “U nosu određenog broja osoba se čak više mjeseci mogu naći defektne čestice, koje ne mogu inficirati druge”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić komentirala je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, širenju virusa i zarazi u domovima za starije.

“Imamo dosta virusa u domovima za starije, ali nekako kao da su domovi u prvom valu bili puno problematičniji, bilo je puno ozbiljnije. Markotić kaže kako se generalmno čini da su u prvoj fazi bili teži simptomi. Tijekom ljeta su u dosta visokom postotku bile blaže kliničke slike. Vidjet ćemo može li se to pripisati tome da su se ljudi puno kretali, provjetravali…”, rekla je Markotić u Dnevniku Nove TV i dodala da su zasada blaži simptomi među oboljelima i nada se da će tako ostati.

Još se ne može reći je li moguće da se osoba dva puta zarazi koronavirusom. Vidjet ćemo, to je novi virus i trebat će još jedno vrijeme, ova sezona će nas puno naučiti. Primijetilo se da u nosu određenog broja osoba se čak više mjeseci mogu naći čestice defektne koje ne mogu inficirati druge.

Markotić kaže da se slane otopine preporučuju za higijenu nosa jer održavaju sluznicu svježijom i zdravijom.

Definitivno to brojni liječnici preporučuju svima pred sezonu infekcija dišnog sustava, sluznica je osjetljiva na suhi zrak. Sluznica se treba vlažiti, otopine je održavaju svježijom i zdravijom, kazala je.

Komentiraj