MARKOTIĆ ‘Svakodnevno se događaju različiti incidenti, ali većina građana se pridržava mjera’

Prva žena Nacionalnog stožera civilne zaštite i ravnateljica zagrebačke Klinike za infektive bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić za RTL je otkrila kada će biti moguće popuštati s određenim mjerama.

“Austrija je ta koja ima ozbiljan pa krivulje, već su najavili da bi počeli s popuštanjem mjera i mi ćemo pratiti situaciju kod njih. Kad bi  naša krivulja konstantno pet do sedam dana padala, onda bi mogli početi s popuštanjem mjera. Prave se ozbiljni planovi koji će biti i predstavljeni. Kako smo postepeno uvodili mjere, tako će se i popuštati”, izjavila je Markotić, dodavši da se analiziraju različiti aspekti društva, od škola do ekonomije.

“Nije isključeno da će neke regije ići ranije, a neke kasnije. To što Istra pet dana zaredom nema zaraženih je jako dobro, no ako odlučimo da svi mogu u Istru, i oni iz područja koji nisu dosegli tu razinu, onda ćemo opet dovesti Istru u problem. Važno je razmišljati cjelovito, vidjeti kako se odluke mogu odraziti na neka druga pudrčja. Cijeli niz situacija je u analizi”, naglasila je Markotić.

Komentirala je i situacije u kojima se građani ne drže mjera, poput mise u Splitu.

“Na razini države se promišlja generalno. Bitno je da cijeli sustav funkcionira, da se većina građana pridržava mjera. Svakodnevno se događaju različiti incidenti i to se rješava, bilo bi problem da se nešto sustavno i masovno događa”, smatra Markotić.

Markotić je naglasila i da su domovi za starije “najfragilniji za ulaz virusa” te da su mjere zato od početka postavljene čvrsto.

“Ono što mi vidimo kod ostalih zemalja, negdje je ušao na početku. Ako gledate Njemačku, čak 87 posto smrtnosti je među ljudima starijim od 70-80 godina. Oni imaju 800.000 ljudi u domovima za starije i to predstavlja veliki problem. Fali im zaštitne opreme”, kazala je Markotić, dodavši da nije moguće da virus ne uđe u sve dijelove sustava.

“Svima su u domove ušli preko njegovatelja, ali bez njih ne mogu. Mi smo pratili situaciju, detektirana je brzo. Mjere se pojačavaju onako kako se situacija pogoršava. Došle su i nove mjere, ali ne možete taj sustav stalno održavati. Imam dojam da sebe želimo prikazati gorima nego što jesmo. Bit ćemo sretni ako tako ostane. Ne kažem da se nama ne može dogoditi kao ostalim zemljama, ali zasad smo bolji nego ostali”, zaključila je Markotić.

 

Komentiraj