MARKOTIĆ: “Sustav funkcionira, građani mogu biti sigurni”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je u Dnevniku HTV-a da je zdravstveni sustav “stabilan i pripremljen”, ističući kako se “građani mogu osjećati sigurnima”.

Komunikacija stručnjaka u zemlji treba biti jasna, korektna i poštena, kazala je, a svako stvaranje kontradiktornih informacija ne doprinosi tome. “Svačiji rad je otvoren za preispitivanje. Promišljali smo, korigirali se, i isto radimo i sada. Situacija nije kritična, iako moramo biti oprezni. Važno je da stručnjaci daju svoje mišljenje. Stožer nije sam, tu je puno kolega koji vrijedno rade svoj posao”, kazala je Markotić.

Za kritike je rekla da bi bilo dobro da se konkretno kaže što je dobro što nije. “Mi smo mjere postepeno uvodili, postepeno popuštali, sada ćemo ih vraćati tamo gdje je došlo do kritičnog stanja”.

“Imamo dva veća žarišta, u Đakovu, gdje se epidemiolozi jako dobro nose s tim i zasad nismo čuli da ima većih problema, te Zagrebu. Zagreb je veliki grad i možemo uvijek očekivati da veliki gradovi imaju najveći broj bolesnika. Jedno žarište je u bolnici Sv. Ivan, zasad samo jedan ima teže simptome. Nitko od bolesnika nije na respiratoru i nije životno ugrožen, iako je gotovo polovina bolesnika starije od 60 godina, znači da su rizične skupine. Zasad su samo dvoje u težoj kliničkoj slici, ostali imaju blagi do srednje teški oblik bolesti, bez obzira na to što devet od njih ima pneumonije”, rekla je Alemka Markotić.

Komentiraj